12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mluví se o nich na každém rohu

18. 9. 2018

|
Tisk
|

Co znamená výraz „křesťanské hodnoty“? Jak se zvěst evangelia může změnit v hodnotový systém? Jak je možné, že se „křesťanské hodnoty“ stávají zásadním artiklem v předvolebním boji v zemi, kde se více než polovina občanů nepovažuje za křesťany?

Vydání: 2018/38 Papež svolává biskupy, 18.9.2018


V posledních letech se jedním z nejčastěji užívaných termínů ve veřejném prostoru stalo sousloví „křesťanské hodnoty“. Dnes se o nich hovoří snad na každém rohu. Nemusí se chodit jen do statistik mapujících vyhledávání slov na internetu nebo do programů politických stran. Skloňují je v médiích nejen politici, glosátoři či filozofové, ale o obraně křesťanských hodnot se baví i štamgasti v hospodě u piva.

Je třeba být bdělý

Co stojí za tak enormním nárůstem užívání daného sousloví? Snad by se i zdálo, že z většiny agnostiků a nevěřících našeho národa se pomalu stávají křesťané. Je téměř radost poslouchat předsedy parlamentních stran, kteří hlasitě vyzývají k ochraně křesťanských hodnot, nebo dokonce k boji za ně (pokud zrovna nebojují za zdanění církevních restitucí). Častěji jsou také vidět na mnoha křesťanských akcích a poutích, kde na svých stáncích nechávají podepisovat petice na obranu křesťanských hodnot.
Je ale třeba být bdělý, jak nás vyzývá náš Pán a Mistr. Situace v České republice se rozhodně nemění, není zde náhlý nárůst katolíků či evangelíků. Do kostela v neděli nechodí více lidí a v Parlamentu nesedí více křesťanů. Statistiky mluví jasně.
Střelivo pro populisty
Zkrátka a dobře termín „křesťanské hodnoty“ se vysoce nadužívá – a tedy zneužívá. V mnoha ohledech jde spíše o jakési pozlátko, jehož obsah je často dokonce i nekřesťanský. Pokusme se najít příčinu. Nadužívání tohoto termínu je spjato s migrantskou krizí v posledních zhruba pěti letech. Jde o souvislost s přílivem uprchlíků z Blízkého východu a Afriky.
O tomto přílivu nás zpravovala média – ta seriózní i neseriózní. Mediální obraz, který byl někdy více než jen zkreslen, předával šokující zvěsti o vlně válčících migrantů, kteří jsou muslimové a chovají se podle jakéhosi zastaralého středověkého zákoníku zvaného šaría. Postačí vzpomenout na záběry „hord“ mladých Afričanů, kteří podle mnoha šířených rádoby zpravodajských webů rabují periferie západních měst, přepadají nákladní auta a hromadně znásilňují obyvatelky Evropy.
Ne že by s migrací nebyla spojena bezpečnostní rizika a nedocházelo k různým kriminálním excesům, ale problém tkví v tom, když se právě tohoto (často uměle vyhroceného) mediálního obrazu chopí zkušený populistický politik. A začne velmi jasně a konkrétně hlásat, že je třeba bránit evropské křesťanské hodnoty, že je třeba bojovat za Evropu, aby zůstala křesťanskou.
Co jsou ovšem tyto křesťanské hodnoty? Jaký mají obsah a význam? Politik nám odpoví velmi jednoduše: jde o jakýsi žebříček hodnot, kterými se řídí naše česká (evropská) společnost. Konkrétně pak zmíní lidská práva a respekt k právnímu systému dané země, zmíní jistě také bezpečnost občanů a možná ztratí i slovo o křesťanských památkách našich měst a vesnic.
Základní otázka
Jsou ovšem toto opravdu křesťanské hodnoty? A pokud ano, proč? Jaký mají vztah ke křesťanské víře? Neměly by křesťanské hodnoty evidentně vyrůstat z křesťanské víry v Ježíše Krista jako Božího syna?
Pokusili jsme se na následující dvoustraně o zamyšlení nad tématem, co jsou křesťanské hodnoty a jaký vztah mají ke křesťanské víře. Podnětný rozhovor s uznávanou filozofkou doplňuje teologická esej a krátká glosa. Pro inspiraci k dalšímu promýšlení jsme se také rozhodli vložit krátký soupis konkrétních křesťanských hodnot.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou