12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladí lidé chudobu dědí

20. 2. 2018

|
Tisk
|

Chudoba se u nás dědí, zjistila Charita ČR. Při výzkumu se soustředila na mladé lidi, jichž je takto ohroženo zhruba tři sta tisíc. Charita proto navrhuje šest opatření, která by jim měla pomoci – například ochranu před zadlužením nebo podporu sociálního podnikání.

Vydání: 2018/8 Pouť ke hrobu svatého Cyrila, 20.2.2018, Autor: Tomáš Kutil


Charita se zapojila do rozsáhlého průzkumu Caritas Cares (Charita pečuje), který sleduje, jak se žije lidem v 17 vybraných evropských zemích. „Výzkum ukázal, že mezigenerační přenos chudoby má jasnou příčinu: řada mladých lidí nezná jiný způsob života ani pozitivní vzory a neumí svou situaci sama zlepšit. Na základě zjištěných dat budeme navrhovat, co je potřeba změnit, co společnost potřebuje. Chceme oslovovat politiky a ty, kteří rozhodují,“ popisuje Jorge Nuño Mayer, generální sekretář Caritas Europa. ČR je na tom v evropském srovnání poměrně dobře, ale má podle Mayera na víc. Data zde sbíralo 85 pracovníků Charity, kteří sledovali situaci tisíců lidí využívajících jejich služeb.
Mladí lidé například v Řecku nebo Španělsku se potýkají s velkou nezaměstnaností (zhruba 40 %), zatímco v České republice je nezaměstnanost na historických minimech. Podle charitního šetření je u nás ale 300 tisíc mladých lidí, kteří se s nezaměstnaností potýkají (zhruba třetina z nich nepracuje) v kombinaci s nízkým vzděláním, nedostatečnou finanční gramotností, minimální praxí, problematickým rodinným zázemím, potížemi s bydlením, dluhy apod. Žijí především v severních Čechách a ve Slezsku.
„Velkým problémem je malá dostupnost vhodných pracovních míst, špatná je i ochrana dětí před dluhy, které způsobili rodiče,“ vysvětluje ředitel Charity ČR Lukáš Curylo a zmiňuje opatření, která by měla pomoci – podporu sociálního bydlení, sociálního podnikání, jež pomůže vytvořit pracovní místa, a dohled na placení výživného. „Velká část mladých lidí, kteří trpí chudobou, pochází z neúplných rodin,“ připojuje Curylo.
Mezi hlavní příčiny, které drží mladé lidi prakticky v trvalé chudobě, patří podle zjištění Charity problematické rodinné zázemí. Dluhy mají děti, za které rodiče například neplatí poplatky za komunální odpad, pošlou je na autobus bez peněz na jízdenku, nezaplatí jejich pokutu nebo si na jejich jméno pořídí účet u mobilního operátora a nehradí vyúčtování. V den osmnáctých narozenin dětem často přichází rozhodnutí o exekuci. „Pokud má člověk exekucí hned několik, jsou srážky ze mzdy tak vysoké, že se legální zaměstnání stává pro člověka takřka nemožným,“ popisuje sociální analytička Martina Veverková.
Do obdobného výzkumu se Charita zapojila už před dvěma lety. Tehdy z něj vyvodila čtyři konkrétní doporučení: navrhla změnit insolvenční zákon, zlepšit dostupnost bydlení, zvýšit minimální mzdu a podpořit neúplné rodiny, kde jeden z partnerů neplatí na děti výživné.
S jejich dopady je spokojená jen částečně. „Prošla novela insolvenčního zákona, zlepšily se podmínky pro zadlužené, ale zvýšila se zátěž pro odborné poradny, které těmto lidem pomáhají,“ popisuje Iva Kuchyňková, koordinátorka sociální agendy Charity.
Zákon o sociálním bydlení sice neprošel, ale minimální mzda vzrostla z 9 200 (rok 2015) na současných 12 200 korun. „Je dobře, že se zlepšily podmínky chudých pracujících, díky hospodářskému růstu se zvyšovaly mzdy i jinde. Je třeba, aby se stále více rozevíraly nůžky mezi prací a sociálními dávkami, zkrátka aby se vyplatilo pracovat,“ doplňuje Iva Kuchyňková. Stát by podle ní měl přistoupit též k zálohovému krytí výživného – tam, kde ho druhý rodič neplatí. Až 40 % vyměřených výživných není totiž řádně vypláceno.
Přibližně 68 tisíc lidí v České republice žije bez přístřeší a asi 119 tisícům lidí hrozí ztráta bydlení. V exekuci je už 862 tisíc osob a více než tři exekuce má půl milionu lidí – jde především o lidi žijící v bývalých Sudetech. Ukazují to data z projektu Mapaexekucí.cz zveřejněná minulý týden. Za pády do dluhové pasti nestojí jen finanční negramotnost a není pravda, že by se v ní ocitali jen méně vzdělaní lidé. Cestu do sítě dluhů často odstartuje neočekávaná událost, jako je úmrtí partnera nebo nemoc.
Opatření, která navrhuje Charita ČR
1) Motivovat mladé lidi pracovat i přes zadlužení: tomu, kdo své dluhy splácí, musí zůstat více peněz, než kdyby žil jen z dávek.
2) Schválit zákon o dostupnějším sociálním bydlení.
3) Chránit děti před dluhy, které zavinili jejich rodiče.
4) Institut společně posuzovaných osob (užívaný při výpočtu dávek hmotné nouze) – existuje možnost z něj člověka vyjmout, ale není příliš používaná. Chceme prosadit její častější využívání ve vztahu k příjmu potomků.
5) Rozvoj sociálního podnikání – podpořit vznik pracovních míst, která by se dala skloubit například s péčí o děti.
6) Zavedení zálohovaného výživného a souběžně dalších opatření, která podpoří řádné vyplácení výživného na děti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou