16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Místo pro tebe ve čtyřech bodech

6. 5. 2014

|
Tisk
|

„Není to nutné, ale je to výhodné,“ zhodnotil prý nestor české dětské psychologie Zdeněk Matějíček otázku, zda děti mají mít svůj vlastní pokoj. Většina českých rodin potomkům jejich „království“ dopřává.

Vydání: 2014/19 Den matek – příležitost říci díky, 6.5.2014, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Dokud jsou malí, stačí jim být u mámy. Dříve nebo později však budou potřebovat vlastní prostor.

Ilustrační snímek Jozef Sedmák

Nejdřív vystačí s postýlkou v rodičovské ložnici, záhy však syn nebo dcera potřebují aspoň svůj kout, kde budou mít své hračky (a kam je rodiče na sklonku dne budou moci shrnout). S nástupem do školy se však už obvykle snažíme svým dětem v bytě či domě jejich vlastní místnost zařídit – a někdy i doslova vykouzlit, když jsou naše prostorové možnosti omezené. Nejde jen o novopečené školáky; určité soukromí a pohodlí potřebují totiž i rodiče.

„Podoba a vybavení dětského pokoje by se měly odvíjet od věku a zájmů dítěte či dětí a od finančních možností rodiny,“ předesílá architektka Jana Wisingerová. Někdo má k dispozici dvoupokoják v paneláku a do kapsy hluboko, spokojí se s věcmi z druhé ruky a jeho výdaje za dětský pokoj se zastaví nejvýš na několika tisících. Jiný se kvůli zvláštnímu prostoru pro své ratolesti přestěhuje do většího, nebo se dokonce pustí do stavby domu a velkoryse investuje, či se i zadluží. Obecná pravidla, jak by mělo místo pro děti vypadat, jsou přitom poměrně skromná a dají se spočítat na prstech.

Ve čtyřech bodech

„Životnost, bezpečnost, pohodlnost a hravost,“ shrnuje Jana Wisingerová. „Vhodné je zvolit světlou a útulnou místnost a zařídit ji tak, aby dětem vyhovovala co nejdéle.“ Ratolesti totiž přinejmenším porostou, a proto architektka připomíná možnost vybírat 
tzv. „rostoucí“ nábytek: postele s délkou, již je možné zvětšovat, a výškově nastavitelné stoly. Měnícímu se vkusu dětí lze pak vyjít vstříc neutrální barvou a materiálem velkých kusů nábytku (skříní, postelí, stolů) a toto nejlépe světlé a dřevěné vybavení ozvláštňovat a proměňovat výmalbou či tapetami, výzdobou nebo bytovými doplňky.

U menších dětí je zvláště důležité myslet na jejich bezpečnost. Veškeré zařízení má mít proto oblé hrany, předcházet je třeba i vylezení na okno či na vyšší nábytek. „Pokoj musí být pro své obyvatele také pohodlný – v tom smyslu, že věci, které dítě používá, musejí být v dostupné výšce a nábytek by tomu měl odpovídat. A měl by být též srozumitelný, tedy každá věc by měla mít své místo a jejich ukládání by mělo být jednoduché,“ doplňuje architektka.

V neposlední řadě je třeba promyslet osvětlení, zvláště to na pracovním stole. „Přirozené i umělé osvětlení by mělo pro praváka přicházet zleva, pro leváka zprava,“ konstatuje Jana Wisingerová.

Méně je více!

A jak vypadá takový „hravý“ pokoj? Podle Wisingerové by měl být podnětný pro dětskou fantazii a rozvíjet schopnosti svých dětských obyvatel. „To neznamená obléci dívčí pokoj do růžové, ale už při návrhu pokojíku si hrát s barvami, tvary, tapetami a dekoracemi, používat věci jinak. Ideální je, pokud je pokoj navržen tak, aby v něm děti samy mohly vymýšlet nové možnosti využití, najít schovávačky ve skříni, tajný prostor za postelí a podobně,“ usmívá se architektka.

Mimochodem: specializovaní výrobci dětského nábytku jsou povinni držet se přísných zákonných norem bezpečnosti a kvality, co se týká použitých materiálů, obsahu chemických látek, odolnosti výrobků atd. Ve prospěch potomků se bezpochyby vyplatí požadovat při nákupu patřičnou certifikaci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou