26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Místo, kde se žehná včelám

16. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/42 Podzim na zahradě, 16.10.2007, Autor: Markéta Lakosilová

Jihomoravské město Strážnice proslulo především pěstováním vinné révy a rozvíjením folklorních tradic – každoročně se zde pořádá například Mezinárodní folklorní festival či srpnová slavnost Zarážání hory. My však máme namířeno na zdejší faru. P. Jerzy Szwarc se tu více než deset let stará o včely.

Farní budova se nachází hned vedle kostela sv. Martina. V současnosti zde působí tři polští kněží z řádu piaristů. Zvoníme na zvonek s nápisem „farář“ i „kaplan“, ale P. Szwarc nepřichází. Zkusíme ještě „kuchyň“. Za chvíli se za dveřmi ozývá šramocení a otec Jerzy nás zve dál. Ačkoli nemá mnoho času, ochotně se nám věnuje. Procházíme krátkou chodbou a dostáváme se na farní zahradu. Je překvapivě malá: krb na grilování, pár záhonků s růžemi, několik pásů pečlivě posekaného trávníku a uprostřed vydlážděná cestička ke studni.

Káva a modlitba
Nacházíme se však teprve v první části zahrady, která slouží k meditaci, modlitbě a setkávání. „Po ránu si sem občas sednu – pomodlit se, vypít kávu, a večer také – člověk nemůže být pořád zavřený,“ prozrazuje svůj recept na vnitřní pohodu otec Jerzy a vede nás do druhé, rozlehlejší části zahrady. Tady se odehrává většina zahradních prací. „Dřív byla zahrada využívána na všechno možné: pár let – dokud se neobjevila kuna – se tu chovaly i krůty. Dnes pěstujeme zeleninu, vinnou révu, květiny do kostela a další,“ vypočítává P. Szwarc. O malý vinohrad, čítající podle farářových slov na 80 hlav, se starají farníci. „Já nejsem až takový odborník na tyto věci,“ směje se kněz. Trávník zase pomáhají sekat ministranti a mládež.

Nejlepší med je řepkový
Zlatým hřebem prohlídky jsou včelí úly. Jak se ke svému koníčku P. Jerzy dostal? „Včely tu zanechal můj předchůdce. Přišel za mnou kostelník František Polster – včelař, a ptal se, co se včelami uděláme. I když jsem o jejich chovu do té doby nevěděl nic, rozhodl jsem se, že to zkusím. Dva roky mě kostelník učil, třetí rok jsem začal včelařit sám.“
Včely produkují med řepkový, lipový, akátový, poslední sběr je směs všeho – med lesní. Nejkvalitnější je podle P. Szwarce med z prvního sběru, tedy řepkový – ten má nejvíc glukózy. K jídlu dává včelař přednost medu akátovému, který je prý mj. vhodný i pro diabetiky. Množství medu záleží na počasí – když je dobrý rok, vyprodukují čtyři včelstva průměrně 50 kg medu na jeden sběr.
Na podzim, po posledním medování, dává P. Jerzy nad plodiště (tj. základní část úlu, kde včely žijí po celý rok) kyselinu mravenčí, která ničí škůdce. Mezi rámky umístí léčivo Gabon a včely krmí cukrem. Pak včelstvo zateplí.

Adventní tradice: rohlík s farním medem
Na med se každý rok těší děti ze strážnické farnosti. „V adventní době je pro ně po ranní rorátní mši svaté za pomoci maminek a babiček připravena na faře snídaně – rohlík s farním medem a ovocný čaj,“ popisuje kněz zdejší tradici. Med také často slouží jako dárek návštěvám – pater Szwarc jej například poslal svým představeným do Říma či do kněžského semináře v Polsku.
Na Štědrý den v prvním roce působení patera Jerzyho ve Strážnici přišel ke včelám kostelník. Farář se nestačil divit, když včelám v modlitbě děkoval za jejich práci, kropil úly svěcenou vodou, aby dobře přezimovaly a byly na jaře silné. „Zaujalo mě to a dodnes chodím včelám každý rok poděkovat a požehnat,“ říká P. Jerzy Szwarc.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou