26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misionáři mají i v Čechách plné ruce práce

26. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/44 Mládí a smrt, 26.10.2010

Misie byly donedávna vnímány jako něco, co patří do zemí, kde církev teprve začíná působit. V poslední době se ale objevují misionáři i u nás – například řád oblátů, jehož hlavním posláním je právě misijní činnost, působí v západních Čechách. Nejsou ale zdaleka jedinými misionáři v Česku. Skrze kulturní programy evangelizuje například i katolická komunita Chemin Neuf.

Formu jednorázových lidových misií si pak zvolil řád františkánů. Zatímco vloni se vypravili do Plzně, letos působili týden v Liberci, kde se zdejších misií aktivně zúčastnily zhruba čtyři desítky lidí. Františkáni i laici se zde rozhodli darovat misijní myšlence týden života. „Rozhodně jsme nechtěli někoho přesvědčovat. Cílem bylo jen ukázat Krista lidem v tomto severočeském městě, které bylo při poválečných odsunech svědkem mnoha křivd mezi Čechy a Němci,“ popisuje účastnice misií Marie Jandásková. Každý den se mohli obyvatelé Liberce setkat s misionáři u jejich stánku na náměstí. V centru města fungovala i speciální misijní kavárna, kde si lidé mohli promluvit o víře. „Navzdory mnohým obavám nás lidé příjali převážně kladně a chtěli slyšet o Bohu,“ vysvětluje Marie Jandásková. „V tomto týdnu misií jsme silně cítili Boží podporu a skrze nás, navzdory našim slabostem a strachu, se Bůh dotýkal i obyvatel města. Pevně doufám, že zaseté semeno nepadne na skalnatou půdu a nebude udušeno trním, ale vzroste a přinese hojný užitek,“ uzavírá Jandásková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou