12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní tábor oživuje celou farnost

15. 8. 2017

|
Tisk
|

V misionáře se na několik dní proměnili účastníci tábora, který minulý týden v podhůří Jeseníků uspořádala farnost Olomouc-Hodolany.

Vydání: 2017/33 Olomouc žije setkáním mládeže, 15.8.2017, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze



Dešťová přeháňka, která právě zkrápí rozlehlou obec Libina na Šumpersku, neznamená pro necelou třicítku dětí a dospívajících žádný problém. Táborníci ve věku od sedmi do šestnácti let jsou naplno zabraní do práce s krabicemi, papíry, barvami a lepidlem. „Děti se mají vžít do role misionářů, kteří se vydávají do cizí země a s sebou chtějí přivést nějaký výrobek, kterým by tamním lidem udělali radost,“ vysvětluje táborová vedoucí Mirka Hanáková.
Pro děti z farnosti v olomoucké místní části Hodolany je kromě toho po celý týden, který na libinské faře stráví, připravena série povídání o známých misionářích a světcích. Táborníci se navíc připravují na pomyslné misijní působení v konkrétní cizí zemi: zjišťují si o ní zeměpisné údaje, seznamují se s tamním jazykem, poznávají přírodu a učí se základům první pomoci. Všechno pak zužitkovávají při hrách nebo při výrobě krátkých animovaných videí.
O tom, co by se od nich na takové misijní cestě čekalo, má hodolanský farní dorost jasno. „Misionář má šířit víru a taky pomáhat lidem, kteří jsou na tom špatně,“ říká Helena Lemáková a dodává: „Misionářem může být úplně každý.“
Právě tohle vědomí je přitom podle vedoucí Mirky Hanákové jedním z cílů týdenního pobytu, na který po loňském farním táboře vyrazili s dětmi vůbec poprvé. „Chceme jim ukázat, že je důležité prožívat svou víru s druhými lidmi – misionářem může být skutečně každý z nás a může jím být pro každého člověka ve svém okolí,“ říká.
Zároveň si přeje, aby se prázdninový tábor přetavil v nějakou trvalejší činnost. „Líbí se mi nabídka programů Papežských misijních děl a uvažujeme například o založení Misijního klubka nebo uspořádání jednorázových akcí, jako je Misijní jarmark,“ svěřuje se Hanáková.
Snahu o přesah letního pobytu a oživení dalšího života farnosti oceňuje kaplan P. Josef Mikulášek, který táborníky po celou dobu doprovázel. „Materiály, které jsme tu vytvořili, budou po návratu vystaveny v kostele, o průběhu tábora chceme také vytvořit časopis. Děti se tak stanou misionáři pro starší generaci,“ dodává kněz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou