26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní kongres dětí: nejde zůstat dospělý

21. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/43 Antonín Koniáš, 21.10.2010

Příloha: Doma

Moc se mi líbilo hrát si na cestovatele a předhánět se s ostatními výpravami, kdo bude na jiném kontinentu dřív.“ Těmito slovy zhodnotil třináctiletý Jiří Pešťák Celostátní misijní kongres dětí, který na začátku října hostila Plzeň. Jiřímu se nejvíc líbilo „v Austrálii“, kde ho zaujalo vyrábění domorodých masek. „A moc fajn jsme si zabubnovali v Africe. Prostě prima den. A jestli se takhle dají vydělat peníze pro chudé děti v Africe, tak je to paráda!“ říká. Mladí misionáři z celé republiky se sešli už počtvrté. Akce začala ve Špindlerově Mlýně v roce 2001 a od té doby se Misijní kongresy dětí pořádají každé tři roky. Do západočeské metropole se sjeli malí misionáři z různých míst ČR. Byli při tom, když byli přijímáni noví členové do Misijních klubek, psali dopis Svatému otci, putovali po pěti plzeňských kostelích jako po pěti kontinentech. Zde se děti formou her a soutěží dozvěděli něco nového o životě dětí jak v chudých, tak i bohatých krajinách naší planety. „V Asii byl trochu náročný výstup na nejvyšší vrchol Himálaje. Ten představovala plzeňská věž. Naším úkolem bylo spočítat schody, které vedou nahoru,“ vzpomíná desetiletý misionář Dan Svoboda. V doprovodném programu zazněla mimo jiné autentická hudba z Estonska, na své si přišli i milovníci africké hudby. Misijní ráz akce podtrhla hodnota darů ve výši přes 24 tisíc korun, které věnovali účastníci na pomoc dětem v nemocnici v Zambii v oblasti Mpanshya. Největším problémem je zde výskyt malárie; mnoho sirotků nakažených AIDS obvykle nemá možnost jíst více než jednou denně. Mši svatou sloužil v katedrále plzeňský biskup František Radkovský. „Po mši svaté jsme šli na náměstí prodávat na Misijní jarmark,“ dělí se o zážitky dvanáctiletá Marta Nocarová. Největší zájem byl o svíčky a šperky z korálků. Děti nabízely i přívěsky, magnety a plstěné či keramické ozdoby. „Většinu věcí jsme vyráběly my i ostatní děti dlouho dopředu,“ podotýká misionářka. Linda Weissarová se akce zúčastnila jako jedna z dobrovolníků na stanovišti v Africe. „O misionářské činnosti jsem toho moc nevěděla, ale tato akce mi otevřela dveře, o kterých jsem ani nevěděla, že existují. Objevila jsem časopis Duha, který se stal mým hlavním studijním materiálem. Objevila jsem nové tváře a poznala jsem, jakou v některých místech planety lidé zažívají nouzi – nejen hmotnou, ale i duchovní,“ říká. „Nebylo těžké se nadchnout, když nás ředitel Papežských misijních děl P. Jiří Šlégr přijel osobně povzbudit a nenechal si pro sebe své zážitky z předchozích let. Když člověk připravuje něco pro děti, je zcela nemožné, aby přitom zůstal dospělý. Všichni jsme vnímali, že tento Misijní kongres dětí bylo dílo požehnané,“ hodnotí další z účastnic Lucie Vavrušková. Podle diecézní ředitelky PMD v Plzni Miriam Svobodové byl kongres obdarováním jak pro hosty, tak pro organizátory. „Ti svými nápady, obětavostí a ochotou spojili Plzeň na jeden den v jedno velké misijní společenství,“ uzavírá.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou