26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní dílny učí děti solidaritě

23. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/13 Čistá srdce, 23.3.2010, Autor: Jiří Gračka

Už čtvrtým rokem probíhají v Kroměříži o postních sobotách tzv. Misijní dílny. Výtěžek z prodeje výrobků, které při nich vzniknou, je odeslán na účet Papežského misijního díla dětí. Kromě pečení perníčků, výroby svíček nebo zdobení kraslic se tak děti učí dělit s druhými.

Prostory kroměřížského Centra pro rodinu se otevírají krátce před 14. hodinou a za chvíli jsou už všechna místa kolem dlouhého stolu obsazena. Dnes se tvoří přáníčka a svíčky, příští sobotu budou děti vyrábět kuřátka a o týden později šablony na textil. Prodej všech výtvorů proběhne pak v kostele sv. Mořice týden před Květnou nedělí. „Dřív jsme dělali třeba pohledy, ozdoby z moduritu do květináčů nebo levandulové pytlíky,“ vzpomíná na předchozí ročníky dvanáctiletý Josef. On i všechny děti mají jasno v tom, jaký je cíl těchto setkání: „Vyrobíme věci, které prodáme, a peníze pak pošleme na misie,“ odpovídá bez zaváhání devítiletá Runa. A jak upřesňuje P. Jiří Šlégr, národní ředitel Papežských misijních děl, tyto finanční dary pomáhají zajistit chudým dětem v misiích jídlo, vzdělání, léky, křesťanskou formaci, péči v sirotčincích apod. „Z České republiky přispíváme například do Zambie, Bangladéše, Papui-Nové Guineji, Ugandy a Guyany,“ říká P. Šlégr a upozorňuje i na hlubší smysl akce: „Tvořivé a obětavé nasazení našich dětí pro potřebné je pro ně samotné velkou ‚školou lásky‘, která je dobrým vkladem pro život a jistě i pro vztah s Ježíšem – Misionářem světa.“ Kroměřížské Misijní dílny pořádá letos děkanátní Centrum pro rodinu. U jejich zrodu ale před čtyřmi lety stály katechetky z farnosti sv. Mořice. „Při výuce náboženství jsem zjistila, že v hodinách není prostor, aby se víra mohla uvádět do praxe,“ říká Jana Štanglicová, jedna z iniciátorek projektu. Právě v postní době by podle ní děti měly poznávat rozdíl mezi konzumním a střídmým životním stylem. Misijní dílny se tak doplňují s postní almužnou, která se letos poprvé koná ve všech českých a moravských diecézích: „Tady děti přispívají svou činností, při almužně tím, že se něčeho vzdají,“ říká pracovnice centra Magdalena Navrátilová. Dílny považuje za příležitost, kdy se děti mohou naučit dělit se s druhými a zamyslet se nad životními hodnotami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou