16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Miliony korun pro Kadaň a Horní Polici

10. 1. 2017

|
Tisk
|

Klášterní kostel v Kadani a poutní areál v Horní Polici budou obnovovány za pomoci významné finanční dotace.

Vydání: 2017/2 Koledníci rozdávají radost, 10.1.2017, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Klášternímu kostelu v Kadani a poutnímu areálu v Horní Polici se vrátí bývalý lesk. Díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) tu mohou v příštích letech probíhat stavební a restaurátorské práce. Biskupství litoměřické jako vlastník kostela Čtrnácti sv. pomocníků ve františkánském klášteře v Kadani získalo na jeho obnovu více než padesát milionů korun, farnost v Horní Polici na obnovu areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie zase více než sto milionů korun. V Kadani tak bude opravena střecha klášterního kostela, kompletně zrestaurován jeho mobiliář a nástěnné malby v severní a hlavní lodi. Stavební a restaurátorské práce tu budou probíhat až do roku 2020.
Františkánský klášter v Kadani je jednou ze tří národních kulturních památek litoměřické diecéze. Jeho historie sahá do 15. století. Kostel patří svou architekturou, malbami a oltáři mezi nejvýznamnější památky pozdní gotiky a renesance v celé oblasti Krušnohoří a Saska. V roce 1950 byl klášter uzavřen a chátral až do roku 1995, kdy začala jeho postupná obnova. „Mám radost, že toto poutní místo je opět v dobrém slova smyslu v centru pozornosti a že se mu navrátí nejen bývalý lesk, ale také bude moci vypovídat o víře a Božích věcech tak, jak to chápali naši předkové,“ uvedl generální vikář Mons. Martin Davídek.
Cílem projektu v Horní Polici je zachovat, ochránit a rozvíjet potenciál poutního areálu, který je v současné době v chátrajícím, místy až havarijním stavu a je veřejnosti přístupný jen ve velmi omezené míře.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou