26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezináboženský dialog v Brně

5. 6. 2018

|
Tisk
|

Třetí ročník festivalu Meeting Brno, který hledá porozumění, se konal během minulého týdne v Brně. Mons. Tomáš Halík během něj diskutoval s představiteli jiných náboženství, nechyběla ani česko-německá mše a pouť smíření.

Vydání: 2018/23 Děti žehnaly svému knězi, 5.6.2018, Autor: Václav Štaud

Během diskusního fóra s názvem „Dialog s jinak věřícími“ besedoval Mons. Tomáš Halík se Stanisławem Krajewským, profesorem filozofie a vůdčí osobností židovské komunity ve Varšavě, a s Mikulášem Bekem, rektorem Masarykovy univerzity. Čtvrtý pozvaný, Wael Farouq, zástupce muslimů a profesor na univerzitách v Miláně a v Káhiře, se pro zaneprázdnění omluvil.
Stanisław Krajewski uvedl, že jej postava Ježíše a některé části jeho učení nepřestávají fascinovat. „Navzdory některým stinným stránkám křesťanské praxe si uvědomuji, že máme společné dědictví a že křesťané jsou přátelé židů. Někdy dokonce přátelé jediní. Křesťané by měli být židům vděčni za základ učení o jediném Bohu, židé si zase jsou dobře vědomi, že toto učení se rozšířilo do celého světa především zásluhou křesťanských misionářů,“ uvažoval židovský učenec.
Mikuláš Bek pak hovořil o evangelické víře svých předků. „Velmi pozitivní zkušenost s ekumenismem jsem pak získal v devadesátých letech v Londýně. V lokalitě, kde jsem bydlel, mě doslova okouzlila dokonalá spolupráce řady křesťanských církví při péči o všechny lidi, kteří tam žili. Vzpomínám na to jako na ztracený ráj,“ řekl rektor.
Náboženství má doprovázet
Tomáš Halík mimo jiné rozvinul myšlenku potřebnosti tzv. kategoriální pastorace, při níž je předpokladem i dobrá spolupráce církví. Jako příklad uvedl službu kaplanů v nemocnicích, ve vězeních, v armádě, ve školách apod. „Každý člověk má duchovní dimenzi a klade si vážné existenciální otázky po smyslu života, nemoci, bolesti, viny. Náboženství má obrovský poklad nejen v dávání odpovědi, ale také ve vytváření prostoru přímo u srdce lidí,“ zdůraznil Mons. Halík. Mezináboženské a ekumenické setkání se konalo u příležitosti 70. narozenin Tomáše Halíka a bylo uzavřeno spontánním blahopřejným potleskem.
„Každé setkání vedoucí k porozumění je v bouřlivé době pohlazením na duši. Na besedě jsem postrádala Waela Farouqa, jehož moudrosti si vážím,“ ohodnotila diskusi Kateřina Chalupová z Brna.
Trpěli i svědkové víry
Pochody z Brna do Pohořelic jsou pořádány od roku 2007, aby vyjádřily lítost nad tragickými událostmi při divokém vyhnání Němců v polovině roku 1945. V roce 2015 se změnily v Pouť smíření. Poutníci se vydali na cestu od hromadného hrobu v Pohořelicích do Brna, aby se v zahradě augustiniánského opatství na památku tisíců životů zapálili svíce.
Popraviště v Kaunicových kolejích v Brně naopak symbolizuje utrpení vězněných a umučených Čechů v letech nacistické okupace, kteří si rovněž zaslouží úctu a vzpomínku. Nedělního ranního pietního aktu se zde zúčastnili i hosté z Německa, kteří pak zamířili do chrámu sv. Jakuba, kde pro všechny účastníky Pouti smíření sloužil mši sv. brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Bohoslužba připomněla utrpení všech svědků víry v českých zemích ve 20. století nezávisle na tom, zda jejich mateřským jazykem byla čeština nebo němčina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou