16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezi pravicí a levicí

29. 11. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/49 Jazyk církve, 29.11.2005, Autor: Dagmar Pohunková

Příloha: Perspektivy

Vztah k pozemskému bohatství a moci je prubířským kamenem opravdovosti vztahu k Božímu království. V závěru církevního roku nás na to opakovaně upozorňovala feriální čtení z knihy Makabejských a svátky světců, kteří se dovedli radikálně rozhodnout pro službu lidem na okraji společnosti, chudým a utlačovaným. Vzpomněli jsme svaté Alžběty Duryňské, milující manželky a matky, která i v knížecím postavení sloužila chudým a po ovdovění se jim věnovala v plné odevzdanosti svého mládí, i její sestřenice, naší královské dcery Anežky. Dva u nás málo známé světce si církev připomněla 16. listopadu: uruguayské mučedníky od Río de la Plata. Jezuitští kněží Roch Gonzales de Santa Cruz, Juan del Castillo a Alfons Rodríguez patřili mezi horlivé a úspěšné zakladatele tzv. „redukcí“ mezi jihoamerickými indiány. Redukce znamenaly shromažďování roztroušených domorodců do nově budovaných osad, kde se jim dostávalo vzdělání, řemeslných dovedností, kde měli možnost se realizovat umělecky a získávat sebevědomí, aniž jim byla vnucována víra, kterou však ochotně přijímali právě pro způsob, jakým jim byla sdělována. Smutný konec redukcí přivodili paradoxně bohatí a mocichtiví křesťané. Otec Gonzales se svými druhy byl však zavražděn v roce 1628 domorodým léčitelem, který žárlil na jeho vliv a medicínské úspěchy. Všechny tři kanonizoval Jan Pavel II. v roce 1988.

Misie ve Střední a Jižní Americe byly i v moderní době spojeny s rizikem mučednictví. Extrémní chudoba konfrontovaná s bezohledným vykořisťováním ze strany bohatých a mocných vrstev, které se vnějškově hlásily k církvi, vedla misionáře k tomu, že věrni Ježíšovým příkazům hlásali vhod i nevhod požadavek spravedlnosti a stavěli se na ochranu chudých a utlačovaných. Dostali se tak mezi dva extrémy, pravý i levý, a platili za to svými životy. Tak byli v San Salvadoru před 25 lety zavražděny tři americké řeholnice spolu s osmi křesťanskými politiky a jedním laickým spolupracovníkem, stejně jako arcibiskup Oscar Arnulfo Romero. V roce 1989 pak bylo v San Salvadoru ve spánku zavražděno šest kněží, profesorů prestižní jezuitské univerzity, a jejich hospodyně se svou dcerou.

I dnes jsou na mnoha místech našeho světa pronásledováni a zabíjeni křesťané nepohodlní nespravedlivým a hříšným strukturám. A nesčetné množství křesťanů bere výzvu Božího království vážně a má odvahu k osobnímu nasazení. Nepokoji a násilím zmítaný svět volá po míru a spravedlnosti. Toho však nelze dosáhnout pouze lidskými silami, bez důvěry v Boha a jeho pomoc.  
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou