9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezi dotekem křídel a dupotem kopyt

10. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/41 Jaké sny mají staří lidé?, 10.10.2006, Autor: Jan Paulas

S poetickým názvem S čerty v zádech a anděly po boku vychází v těchto dnech knižní debut Antonína Randy. Knížka, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství, přináší v upravené podobě nejúspěšnější texty, jež vyšly v rubrice Editorial v Katolickém týdeníku, ale zdaleka nejen ty.

Abych se přiznal, nikdy jsem neviděl, že by nějaký šéfredaktor knižně vydal své nejlepší editorialy. Na první pohled to vypadá jako nějaká profesní deformace.

Ani já jsem se s něčím takovým v životě nesetkal. Zřejmě budu prvním šéfredaktorem na světě, kterého něco takového potkalo. Celé to ale vzniklo tím, že před lety, kdy jsme v KT dělali čtenářský průzkum, se tato rubrika umístila jako třetí nejúspěšnější z celých novin. Byl to pro mě naprostý šok. Vždyť editorialy obecně nepatří k obzvlášť čteným útvarům.

Je pravda, že vaše editorialy nejsou úplně obvyklé. Psal jste je už se záměrem, že je jednou třeba vydáte?
Co si budeme povídat - ony to vlastně editorialy ani moc nejsou. Mám hrozně rád příběhy, a tak si - když mi to téma v novinách umožňuje - udělám radost a nějaký napíši. Je to pro mě příjemnější než psát, že na straně 5 si můžete přečíst to a to. Ale nikdy jsem si nepomyslel, že by tyto příběhy měly vyjít knižně. To mi navrhl až P. Jan Fatka, ředitel Karmelitánského nakladatelství. V tu chvíli jsem si řekl: No nazdar, teď už nebudeš mít vůbec žádné volno - a dobře ti tak! To máš za to, že děláš z editorialů dobrodružné romány.

Nepřišlo vám někdy líto, že některé příběhy, které by vydaly na dlouhou povídku či novelu, pojednáte jen na pár řádcích? Není to plýtvání náměty?
Krátké texty mají svůj specifický půvab. Když jdete po chodníku a v davu se mihne člověk, který vás něčím zaujme, tak v tom zlomku vteřiny je ukryto víc, než kdybyste za ním běžel a zjišťoval o něm nějaké podrobnosti. Ty sice mohou být také zajímavé, ale já mám rád spíše letmé doteky života, které jsou plné tajemství a křehkosti.

Hned druhý příběh Bezmoc ukazuje, že nejde jen o humorné a laskavé čtení; některé příhody zase mají nádech sci-fi...
V knížce jsou příběhy, které se opravdu staly, nebo se mohly stát, či se možná teprve stanou. Splývají v nich dva světy. První, který považujeme za přirozený a známe ho, a pak ten druhý, nadpřirozený, který znenadání vpluje do některého z příběhů. Myslím, že stejné situace zažíváme i v našich životech.

Editorial musíte mít napsaný do pevně stanoveného termínu. V knížce čtenář najde i dosud nepublikované texty, které nevznikaly pod „bičem času“. Psaly se vám snáze?
Ano. A hrozně mě to bavilo. Mohl jsem najednou psát o čemkoliv a moc jsem si užíval, když jsem se mohl vnořit do některého příběhu a procházet se v něm jako ten největší kouzelník, který může ovlivnit, jak všechno dopadne. Kolikrát se mi nechtělo ani „zpátky“ na židli u psacího stolu.

Zastavme se ještě u samotného názvu knihy. Proč „s čerty v zádech a anděly po boku“?
Jsou chvíle, kdy ve svém životě slyším za zády dupot ďábelských kopyt a kdy si říkám: tak tohle, pane Bože, neunesu, teď selhávám, je to silnější než já. Vzápětí však na tváři pocítím jemné pohlazení andělského křídla a v tu chvíli vím, že nejsem sám. To je moment přítomný i v řadě příběhů této knihy.

Jako šéfredaktor budete patrně i nadále psát editorialy. Mohou se tedy čtenáři těšit na další pokračování?
Jéje, tak to tedy opravdu nevím. Záleží na tom, jak se bude knížka prodávat, a pak případně na tom, zda se zase dokážu zavřít na čas někam mimo civilizaci a budu psát a psát. To by mě sice moc bavilo, ale nevím, co by řekli doma. Každopádně budu mít velkou radost, pokud si knihu někdo koupí a bude se mu aspoň trošku líbit.

Knihu S čerty v zádech a anděly po boku je možné objednávat v redakci KT, případně přímo u nakladatele: Karmelitánské nakladatelství, Kolejní 4, 160 00 Praha 6, e-mail: kn.praha@kna.cz, tel.: 224 316 157, fax.: 224 316 160, tel./fax: 543 237 064.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou