26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Matka Tereza bude svatořečena

15. 3. 2016

|
Tisk
|

Papež pojme svatořečení Matky Terezy jako jednu z velkých událostí Svatého roku milosrdenství.

Vydání: 2016/12 Tři roky s papežem Františkem, 15.3.2016, Autor: Martin T. Zikmund


V souvislosti s místem obřadu se nejčastěji hovoří buď o Římu, nebo Kalkatě, jak si to přejí indičtí biskupové. V úterý 15. března po uzávěrce KT má papež František podepsat dekret pro kanonizaci Matky Terezy. A týž den má oznámit i datum a místo této slavnosti. Cestu ke kanonizaci zakladatelky Misionářek lásky otevřel Svatý otec na konci minulého roku, když uznal jí přisuzovaný druhý zázrak.
Nevysvětlitelné uzdravení
Jde o nevysvětlitelné uzdravení muže v Brazílii v roce 2008, který byl v kómatu kvůli několika abscesům na mozku. Uzdravení nastalo na přímluvu jeho manželky k Matce Tereze.
První zázrak se udál o deset let dříve, 5. září 1998 – přesně rok po smrti Matky Terezy. Do kláštera u bangladéšských hranic se s velkým nádorem v břiše vydala Indka Monika Besraová, která byla následně zcela uzdravena poté, co se řádové sestry modlily o přímluvu k Matce Tereze. Představená kláštera tehdy vzala do ruky medailonek, jímž se při pohřbu dotkla těla Matky Terezy, a modlila se: „Matko, dnes je tvůj den, miluješ chudé, prosíme, udělej něco pro Moniku.“ Už následující noc Monika zjistila, že je zdravá. Díky uznání tohoto zázraku se nejslavnější řeholnice 20. století stala již šest let po smrti blahoslavenou.
Útlá žena v modrobílém sárí a nosilka Nobelovy ceny míru si získala svou pomocí nejchudším věhlas v celém světě. Narodila se sice v makedonském Skopje (1910), ale její činnost byla spjata s indickou Kalkatou, kde také zemřela (1997). Právě tam v roce 1950 založila Matka Tereza řád Misionářek lásky, který se od té doby nebývale rozrostl. Dnes k němu patří na 4 500 členek ve více než 130 zemích. U nás působí sestry Matky Terezy v Praze a Ostravě.
Matka Tereza navštívila Československo třikrát, poprvé v roce 1984 Brno a Prahu, v roce 1990 Prahu a v roce 1992 Bratislavu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou