12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Manželství a spory: ruku v ruce

19. 2. 2019

|
Tisk
|

Spor potřebují manželé opustit. Ilustrační snímek Vojtěch Vlk

Vydání: 2019/8 Oslavy věrozvěstů napříč Evropou, 19.2.2019, Autor: Jiří Macháně

Prakticky všichni, kdo žijí blízký a intenzivní vztah v manželství, jistě potvrdí, že k němu konflikty patří.

„Manželským sporům se lze jen velmi těžko ubránit,“ říká psycholožka a rodinná terapeutka Hana Imlaufová z pražské Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny. A podobně jako jiní její kolegové říká, že konstruktivní pře, z nichž se nevytratí oběma manželům ze zřetele vzájemná úcta a láska, mohou vztahu dokonce prospět. „Pomáhají odstraňovat nepochopení, porozumět tomu druhému, jeho pohledu na věc, odstraňují nenaplněná a nevyslovená očekávání, lze v nich nacházet východiska z názorových odlišností,“ vyjmenovává psycholožka.

Co naopak cestu ke smíření stoprocentně poničí, ba dokonce znemožní, jsou neschopnost či neochota vcítit se do milované osoby a hra na vítězství. „Když konflikt ústí ve snahu jednoho z manželů vyhrát a druhého porazit a dokázat, že já jsem lepší, vím to líp a shodit postoj protějšku či navrhovaná řešení, není to nic než boj o moc. Takový spor vztahu neprospívá, ale likviduje ho,“ upozorňuje Hana Imlaufová.

Vyjít z rozepří bez šrámů pro sebe i vztah není jednoduché. Zvláště když jednoho z manželů přemohou emoce: vztek doprovodí křikem, nebo je naopak zavalen svou bolestí, únavou, nezájmem či lhostejností. „Doporučuji si v čase pohody a klidu domluvit nějaký signál, kterým si jasně dáme najevo, že potřebujeme spor opustit, dát si čas,“ radí, i když obranné reakce mohou v tu chvíli vypadat, jako že něco nechceme řešit. „Ve skutečnosti mohou znamenat pouze ‚ne v tuto chvíli‘ nebo že zkrátka nemám sílu, kapacitu. Je dobré získat čas také na zklidnění prudkých emocí. Když totiž protějšek naléhá, zvyšuje hlas, spíše při eskaluje.“

Hana Imlaufová také připomíná, že je dobré mít na paměti, že spousta konfliktů v manželství je způsobena už jen tím, že manželé nerespektují rozdíly mezi mužem a ženou. Velikou roli pak podle ní hrají osobnostní rysy, návyky z původních rodin. Uzavřené typy lidí spory zúzkostňují, pro lidi s malou sebedůvěrou mohou vést až k pocitům, že „ten druhý už mě nemá rád“. „S tím se často setkávám v poradenské praxi. Výtka a spor některé manžele děsí, jak je to mezi nimi špatné, a bojí se docela obyčejně selhání,“ vysvětluje psycholožka.

Ačkoliv konstruktivní konflikt může podle ní znít jako protimluv, lze se tomuto umění učit: „Je to úkol na celý manželský život. Měli bychom vstupovat do sporu s tím, že ač chci sdělit protějšku něco nepříjemného, přicházím přitom s opatrností za někým, koho mám rád(a) a s vědomím, že nechci zranit, ale náš vztah posunout,“ uzavírá.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou