26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidská práva se týkají nás všech

9. 9. 2014

|
Tisk
|

ANNU ŠABATOVOU není třeba představovat. Signatářka Charty 77, někdejší předsedkyně Českého helsinského výboru, bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv (ombudsmana), pracovnice pražského centra sociálních služeb a současná veřejná ochránkyně práv. A také matka tří dětí a babička sedmi vnoučat.

Vydání: 2014/37 Vrah P. Kubíčka prosí o odpuštění, 9.9.2014, Autor: Diana Tuyet-Lan Kosinová

Téma: Pomáháme cizincům, Příloha: caritas

Dětství našich dvou starších dětí se odehrávalo ještě před rokem 1989, v podmínkách, kdy náš osobní osud s manželem byl velmi nejistý. Ale vždy jsem se snažila a hodně jsem myslela na to, aby děti doma cítily dobrou atmosféru. A byla jsem přesvědčena, a potom se to i potvrdilo, že pokud doma uvnitř vládne soulad, pak se dá nelad, který přichází zvenku, nakonec vždy překonat.

Působila jste v několika pozicích, kde jste přišla do kontaktu se sociálními službami. Co vás táhne k této oblasti?

Osobně mě velmi zajímá sociální politika a sociální služby pak jako jeden z významných nástrojů jejího formování. To mě zajímalo i před rokem 89. Velmi mě poutalo, co se děje v této oblasti v jiných zemích. Zajímala jsem se, jak demokratická společnost reaguje na některé jevy. Po Listopadu, kdy nastala šance věci ovlivňovat, jsem začala v této oblasti působit. Velkou školou pro mě bylo, když jsem pracovala v Městském centru sociálních služeb a prevence pražského magistrátu.

I teď si myslím, že to, co mě kvalifikuje pro funkci veřejné ochránkyně práv, je právě zájem o sociální politiku. Do tohoto úřadu jsem od začátku vnášela praxi, že pokud jsme nemohli člověku pomoci, protože věc nebyla v naší působnosti, poradili jsme mu, kam se může se svým problémem obrátit. Takže jsme vytvořili seznam poskytovatelů poradenství (vesměs občanských poraden či jiných nevládních organizací) a naši pracovníci (právníci) byli vedeni, aby přemýšleli také o možnostech, jak žadatele nasměrovat – na koho ho odkázat, pokud se ochránce případem nemůže zabývat.

Co považujete za svůj současný stěžejní úkol?

Možná to zní příliš jednoduše, ale chtěla bych to dělat co nejlépe. Myslím, že původně, kdy mě prezident nominoval na roli zástupkyně ombudsmana, měl na mysli asi moji zkušenost před rokem 89, kdy očekával, že jsem schopna zformulovat si a obhájit názor i proti proudu.

Dnes vidím, že se hodně změnila agenda samotného úřadu. Původně jsme byli instituce pouze k vyřizování stížností občanů. Dnes však plníme i novou úlohu, kdy můžeme aktivně dohlížet na místa, kde je omezována lidská svoboda, a dávat obecná doporučení ke změně takové praxe ve smyslu úmluvy proti mučení a na podporu antidiskriminačního zákona. Někdy není lehké posoudit, co diskriminace je a co není. Často to, co se nazývá diskriminací, není způsobeno úmyslem někoho poškodit, ale vychází z jisté tradice, kultury a zkušeností. Někdy je těžké tyto vzorce chování, paradigmata měnit. Naštěstí se to ale daří, i když pomalu.

Jaký je váš postoj ke kauze neregistrovaných poskytovatelů sociálních služeb zejména pro seniory?

Nebezpečí neregistrovaných poskytovatelů služeb tkví v tom, že se lidem nedostane dostatečně kvalitní služba, někdy je možno hovořit i o vysokých rizicích. Stát se rozhodl a myslím, že je to správné, že sociální služby může poskytovat kdokoliv, kdo splní určité podmínky. Základní podmínkou je registrace. Já osobně bych si dokonce představovala, že by kritéria týkající se kvality služby mohla být nastavena ještě přísněji. Neregistrovaní poskytovatelé služeb registraci obejdou a zdánlivě poskytují něco jako hotelové služby, které se možná na oko podobají řádným sociálním službám. Ale když uděláte podrobnější analýzu, zjistíte, že kvalita téměř nikdy nedosahuje potřebné úrovně.

Nechci někoho předem obviňovat, ale špatné zacházení je velmi často důsledkem nedostatku odbornosti a neznalosti. Rozhodně nechci vytvořit dojem, že všichni jsou zločinci, ale rozhodně obcházejí zákon. Řešení vidím v tom, že krajské úřady, které jsou zmocněny, aby prováděly kontrolu, zahájí správní řízení o tomto deliktu. Ovšem nemyslím si, že by pokuty měly být likvidační. V některých případech je určitě možná dohoda s neregistrovaným poskytovatelem, že se pokusí podmínky registrace naplnit.

Vraťme se ještě k boji proti diskriminaci. Nedávno jste se vyjádřila, že jedinou cestou, jak uplatňovat ne-

Jsem hluboce přesvědčena, že všichni lidé mají přibližně stejný potenciál v tom smyslu, že případné rozdíly nejsou dány rasově nebo etnicky, nýbrž podmínkami. Takže romské děti jsou stejně nadané (mají stejný potenciál) jako děti neromské. Totéž platí pro děti cizinců. Jsem zastánkyně rovného přístupu ke vzdělání, což je v mém pojetí společné vzdělávání. A to z toho důvodu, že dnešní děti budou v budoucnu žít společně. Je velmi krátkozraké dělit děti ve školství na romské a neromské. Nemohou se tak naučit vzájemné toleranci a společnému životu.

Jste držitelkou mnoha prestižních ocenění například od OSN nebo z rukou Václava Havla. Nakolik jsou tato ocenění pro vás důležitá?

Jsou pro mě signálem, že jsme pracovali nejen pro sebe, ale i pro druhé. Nepřikládám jim ale zásadní význam, protože vím, že v mém okolí žije mnoho lidí, kteří toho udělali mnoho, a žádná ocenění nemají.

Máte ještě další osobní přání a sny?

Byla bych velmi ráda, kdyby se mi podařilo tento mandát dokončit. A aby se mi dařilo, aby si lidé uvědomovali, že lidská práva nejsou jen věcí osudu lidí na opačném konci planety, že to nejsou jen válečné konflikty, nýbrž naše každodenní realita. Otázka dodržování práv, resp. jejich nedodržování, se může týkat každého z nás. Přála bych si přispět k tomu, aby se pojem lidských práv více spojil v hlavách lidí se životem kolem nás.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou