26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidé se stále více zadlužují

11. 12. 2012

|
Tisk
|

Vánoční stromek s množstvím dárků. Tak vypadá štědrovečerní idyla, která se ovšem velmi snadno může změnit v noční můru. To když si lidé z touhy udělat svým blízkým radost začnou na dárky půjčovat a dluhy pak nejsou schopni splácet.   

Vydání: 2012/50 Lidé se stále více zadlužují, 11.12.2012, Autor: Jiří Prinz

Téměř milion exekucí ročně musí řešit zdejší soudy, aby dopomohly věřitelům získat nazpět peníze od dlužníků. Zadluženost domácností přitom dosáhla už hrozivého 1,5 bilionu korun a do dluhové pasti se dostává stále více lidí. Dokonce i kvůli Vánocům – svátkům symbolizovaným prostotou betlémských jeslí.
Problémy, které pak dlužníci musí řešit, přitom nejsou zdaleka jen finanční povahy. „Lidé si na dárky půjčují v dobré víře, že tím udělají svým blízkým radost. Když pak ale dojde na splátky a oni na to nemají, začnou se topit v depresích, případně na své problémy reagují zvýšenou agresivitou,“ líčí psychické potíže lidí potýkajících se s dluhy psycholožka Ivana Bernardová. 
Negativní jevy, související se zadlužováním domácností, znepokojují i mnohé představitele církve. Iustitia et Pax – Rada fungující při ČBK, která se zabývá společenskými problémy a dodržováním lidských práv v ČR – vydala v reakci na zhoršující se životní podmínky zadlužených rodin dokument, v němž se ostře vymezila zejména proti stávající podobě exekučních řízení. 
„Obchodování s pohledávkami v současné době zažívá rozkvět; cílem však není vymoci dlužnou částku, ale získat náhradu nákladů, která několikanásobně převyšuje dluh. I proto je nejvyšší čas tento miliardový byznys s pohledávkami znemožnit,“ říká v dokumentu Iustitia et Pax její předseda, pražský pomocný biskup Václav Malý.
Podle něho jsou v České republice soudní poplatky a náklady soudního řízení vysoké, a to i v případech vymáhání zanedbatelných pohledávek, což v konečném důsledku dlužníkům neúměrně zvyšuje celkové náklady pohledávky. V zahraničí je přitom praxe zcela jiná. „Běžná praxe v ostatních evropských státech je taková, že je výše poplatků odvozována od výše samotné pohledávky, tak aby nárůst byl pouze v řádu desítek procent, tedy adekvátní dlužné částce,“ připomíná biskup Václav Malý a dodává: „Je třeba co nejrychleji dosavadní systém změnit, protože ten současný tvrdě zasahuje každého, i ty, kdo přijdou nikoli vlastní vinou o práci, nebo toho, kdo opomene včas zaplatit malou dlužnou částku.“
Naději ve zlepšení stávající praxe vidí biskup Václav Malý v přijetí zcela nového zákona, který by například umožnil slučování exekucí, vyžadoval povinnost adresovat dlužníkům výzvu k zaplacení ještě před soudní žalobou či v neposlední řadě omezil exekutorům cestovné.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou