12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lichva je těžký hřích

6. 2. 2018

|
Tisk
|

Papež v sobotu přijal vedení italského Národního sdružení asociací a nadací bojujících proti lichvě (Consulta Nazionale Antiusura Onlus).

Vydání: 2018/6 Poutní místa národními památkami, 6.2.2018


Toto sdružení pomáhá konkrétním lidem dostat se z područí lichvy praktikované různými ekonomickými subjekty i jednotlivci. „Lichva je starodávné a bohužel stále skryté zlo, které škrtí své oběti jako had. Je zapotřebí mu předcházet a vyprošťovat lidi z patologického zadlužování kvůli přežití či udržení podniku,“ řekl papež v projevu, v němž ocenil, že tato organizace už pomohla asi 25 tisícům rodin v Itálii, kterým zjednala spravedlnost, aby nepřišly o dům nebo o obživu.
Pro střídmý život
Papež si také v proslovu všiml, jak důležité je předcházet zadlužování správnou výchovou. Nezmiňuje pouze střídmý život – to, aby se člověk naučil žít bez toho, co nepotřebuje –, ale výslovně hovoří o křesťanských ctnostech. „Je důležité obnovit ctnost chudoby a oběti: chudoby proto, abychom se nestali otroky věcí, a oběti proto, že v životě nelze mít všechno,“ řekl papež.
„Lichva je těžký hřích: zabíjí život, deptá důstojnost lidí, je nositelkou korupce a překážkou obecného dobra,“ konstatoval a pokračoval výzvou k dialogu se zodpovědnými představiteli ekonomiky a finančnictví na podporu iniciativ, které budou lichvě předcházet. „Je třeba mít na zřeteli vždycky konkrétní tváře a stavět člověka a rodinu do středu pozornosti nikoli slovy, nýbrž skutky,“ podotkl Svatý otec. Právě starost o etickou rovinu finančnictví a bankovnictví pak Svatý otec vtělil do modlitby: „Pán ať inspiruje a podpoří zodpovědné činitele bankovního systému, aby bděli nad etickou úrovní aktivit peněžních institucí.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou