26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Letní dům pro mládež z 'děcáků'

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Být si vědom vlastní hodnoty, mít se rád takový, jaký jsem, být vyrovnaný a navazovat a udržovat vztahy s druhými – čas od času se to mnohým z nás nedaří. Koho ale podobné problémy budou trápit s velkou pravděpodobností častěji, jsou děti, jež jejich vlastní rodiče a blízcí nechtěli, špatně se o ně starali, nebo je dokonce týrali. Jsou to děti, které se často kvůli selhání svých rodičů ocitli v ústavní péči. Kolik z nich má ale možnost si o svých problémech popovídat, zorientovat se v nich a najít z nich cestu ven? Často se tyto děti a mladí lidé potýkají s potížemi, které ke svému řešení vyžadují spolupráci terapeuta.
To si uvědomilo deset studentů sociálně orientovaných oborů, psychologie a pedagogiky, kteří se sešli před deseti lety na stáži v jednom dětském domově. Tehdy se díky nim začal rýsovat projekt, který společně zastřešili založením občanského sdružení nazvaného Letní dům. „Nedařilo se nám mít v prostředí dětského domova s dětmi takový kontakt, jaký jsme si představovali. Děti hodně vyhledávaly pobyt před televizí nebo bloumaly před dětským domovem a příliš nereagovaly na naše nabídky k jiným činnostem,“ říká jedna ze zakladatelek projektu a jeho stávající ředitelka Lucie Kokrdová. Studenti se tehdy rozhodli, že si odvezou menší skupinku dětí mimo dětský domov, vytvoří pro ně rodinnější prostředí a začnou s nimi terapeuticky pracovat. Záměrem je pracovat s dětmi dlouhodobě, pravidelně a mít s nimi stabilní kontakt. Děti dostanou od Letního domu nabídku pobytových programů a samy se pak mají možnost rozhodnout, zda se jich budou chtít zúčastnit. Délka socio-terapeutických pobytů, konaných nejčastěji mimo dětský domov v pronajatých objektech, se pohybuje mezi třemi až dvanácti dny. „Usilujeme o to, aby děti začaly na programy jezdit v co nejmenším věku, protože čím dříve se začne dítě s terapií setkávat, tím pozitivnější dopad to na něj má,“ říká Lucie Kokrdová. Pracovníci Letního domu se při pobytech snaží vytvořit rodinnou atmosféru, při které by děti a mladí lidé měli možnost zakusit vzájemné přijetí, bezpečí, přítomnost pravidel a důvěry.

Vyplnit mezeru
Pracovníci Letního domu se tak snaží vyplnit mezeru ve státním systému ústavní péče, který ve svých domovech zpravidla nemívá psychologa, jenž by s dětmi a mládeží pracoval. I v tak závažných případech, jakým je například sexuální zneužívání dítěte, se v dětských domovech s dětmi často terapeuticky nepracuje. Přitom se na pobytech Letního domu stává, že se dětí s podobnými zkušenostmi sejde i více.
Zajišťovat děti v dětských domovech pouze materiálně nestačí. Bohužel pak děti po opuštění domova často končí tak, že se ocitnou na ulici, neumí se o sebe postarat a potýkají se s kriminalitou. „Děti jsou z domovů zvyklé, že mají skutečně všeho dostatek. Díky sponzorům mají i luxusní věci, které si člověk nepořizuje úplně běžně. Děti tak vůbec nemají představu o tom, jaká je reálná hodnota věcí. Například si myslí, že si za padesát tisíc pořídí dům,“ dodává ředitelka Letního domu a vypráví o možnosti některých dětí pobývat „na zkušenou“ v Domě na půli cesty. Tam ale musí částečně hradit náklady, a to nezvládají. V poslední době to byly čtyři děti, které měly možnost postavit se na vlastní nohy. Žádnému z nich se bohužel nepodařilo vydržet tak dlouho, aby se v novém prostředí stabilizoval. Jedinou výjimkou je mladý chlapec, který má již dva roky trvající vztah, je zaměstnaný a čeká se svou přítelkyní dokonce dítě.
Terapeuti a dobrovolníci Letního domu s dětmi pracují pomocí různých expresivních terapeutických technik – arteterapií, muzikoterapií či tvořivou dramatikou. Děti mohou s Letním domem strávit například „Snové jarní prázdniny“, kdy během celého pobytu probíhá terapeutická práce s jejich sny, jež si každý ze zúčastněných každé ráno po probuzení zapisuje do snového deníku.
Každým rokem pořádá Letní dům také dvě již pravidelná komunitní setkání, která se konají přímo v dětských domovech: „V čase adventním umožňujeme dětem, aby na společnou akci v Krompachu nazvanou Andělská slavnost pozvali i své kamarády a společně si zazpívali, zatančili, hodovali, navštívili tvořivé dílničky nebo se společně podívali na hranou pohádku,“ říká Lucie Kokrdová. Druhé takové setkání se nazývá Kolem kašny a koná se v Dětském domově a Speciálních školách v Radeníně u Tábora – letos od 8. do 10. června. Více informací lze nalézt na www.letnidum.cz.
Nejoblíbenějším místem, kde se děti při pobytových programech Letního domu setkávají, je takzvaná chýška: prostor vyzdobený v červených barvách batikovanou látkou a vybavený matracemi, na něž všichni účastníci pobytů každý večer před spaním usedají, aby si v klidu popovídali o věcech, které je ten den potkaly. Chýška představuje bezpečný prostor sdílený s lidmi, kteří mají o vnitřní život dětí zájem a stávají se jeho součástí. A to je pro děti žijící v dětských domovech snad to nejdůležitější.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou