26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Láska překračuje hranici smrti

30. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/44 O umírání a smrti, 30.10.2007, Autor: Jiří Macháně

„Jel jsem nedávno tramvají a vedle mě se malé dítě ptalo své maminky, proč teď lidé tolik chodí na hřbitovy,“ vypráví P. Miloš Szabo, farář z pražského Žižkova. „Dostalo se mu milé odpovědi: Mrtví mají teď na začátku listopadu svátek. A protože my máme každý svátek někdy jindy, zemřelí mají svátek v jeden den. Proto jim chodíme popřát.“

„Zamýšlel jsem se, co vlastně mohou lidé mrtvým přát. Jedině nebe. Těžko už zdraví, spokojenost a úspěch,“ usmívá se P. Szabo. Podle jeho názoru si o Dušičkách spousty lidí, kteří v sobě nesou skrytou víru, uvědomí a připomenou svoji pomíjivost. „Ale svítící hřbitovy nemusejí mít souvislost jen s duchovností. Prostě máme rádi, když je něco hezké a nasvícené, když blikají svíčky,“ domnívá se žižkovský kněz.
Pro katolického křesťana je podle P. Szabo Vzpomínka na všechny věrné zemřelé velkou příležitostí si uvědomit, že lidské pachtění má mít svůj cíl a že každý si může nově připomenout, v co věří. „Jít na hřbitov ale znamená především nezapomínat na naše zemřelé. Láska je nekončící a mohu ji projevovat i tomu, kdo zemřel. Víme, že smrtí život nekončí, že v sobě nosíme věčný život a pokud mám někoho rád, tak musím přemýšlet, čím mu mohu ještě pomoci. Třeba tomu, kdo prožívá očistec. Když vidím zde na zemi, že někdo vleče nějaké břemeno, mám na výběr: buď ho obejdu, nebo se nabídnu a část mu pomohu nést. Myslím, že i zemřelým můžeme pomoci nést jejich břemena,“ vysvětluje P. Szabo.

Modlitby u kněžských hrobů
Kněz ze Žižkova navíc spolu se svými spolupracovníky buduje na největším pohřebišti v Česku – pražských Olšanských hřbitovech – naučnou stezku. (Více v příštím čísle Doma.) „Ohlásil jsem také v kostele, že jsme našli několik kněžských hrobů, a jestli by ti, kdo nemají v Praze nikoho blízkého, místo posledního odpočinku kněží ,neadoptovali‘,“ popisuje nápad duchovní správce. „Za kněze, který nemá třeba žádnou rodinu, se pak přichází někdo pravidelně modlit,“ uzavírá P. Szabo.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou