26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Květný víkend patřil mládeži

14. 4. 2014

|
Tisk
|

Tisíce mladých lidí se o víkendu setkaly v rámci svých diecézí se svými biskupy.

Vydání: 2014/16 Květný víkend patřil mládeži, 14.4.2014, Autor: Jiří Gračka

V Praze začalo setkání už v pátek večer v kostele sv. Ignáce. A velmi netradičně. Mladí lidé totiž prožili modlitební večer ve stylu komunity v Taizé. Přítomen byl i bratr Wojtek, člen této komunity, a všichni tak mohli prožít malou ochutnávku toho, co je čeká o Silvestru. Letošní Pouť důvěry komunity v Taizé totiž bude hostit právě Praha.

Program pokračoval v sobotu v Salesiánském středisku v Kobylisích. Kromě katechezí, tematických skupinek nebo mše svaté s kardinálem Dukou bylo připraveno slavnostní jmenování duchovních rádců pro mládež. „Jsou to kněží, kteří se mládeži budou věnovat v jednotlivých vikariátech, v sobotu dostali jmenovací dekrety,“ představil novinku P. Michal Němeček, biskupský vikář pro pastoraci. Právě za du-
chovními rádci mohou mladí přicházet se svými otázkami a problémy.

PĚŠÍ PUTOVÁNÍ I MUZIKÁL TARSAN

V olomoucké arcidiecézi se letos namísto jednoho velkého setkání konala řada menších po jednotlivých děkanátech. „Pravidelné střídání diecézního a děkanátních setkání mladým lidem umožňuje prožít vždy po dvou letech intenzivnější společenství s jejich vrstevníky na děkanátní úrovni i sounáležitost s celou arcidiecézí při setkání s arcibiskupem,“ vysvětlil vedoucí Arci-
diecézního centra pro mládež Jan Váňa.

Mladí lidé se tak o víkendu sešli například v Uherském Brodě. Součástí programu byla pěší pouť do nedalekých Prakšic, během níž se modlili křížovou cestu. „Bylo to mnohem zajímavější, než být jen na jednom místě – mimo jiné proto, že jsme museli vyvinout fyzickou námahu,“ svěřil se jeden z účastníků Karel Smetana.

V Hradci Králové zaplnili mladí lidé budovu Filharmonie a v koncertním sále si vyslechli biskupa Jana Vokála. Mluvilo se především o povolání, protože právě toto téma si diecéze zvlášť zvolila pro jubilejní 350. rok od svého založení, který prožívá právě letos.

V Litoměřicích si pro mládež připravili speciální program na pátek večer – muzikál Tarsan. Hrál ho divadelní soubor Spojené farnosti a šlo o autorské představení o Pavlovi z Tarsu.

Mladí lidé díky němu procestovali Blízký východ, ocitli se v Tarsu, Jeruzalémě, Damašku, na Kypru nebo v Aténách – a nakonec se podívali do Říma. V sobotu pak kromě biskupa Jana Baxanta potkali sestry Matky Terezy a zúčastnili se kající bohoslužby.

„Setkat se s mladými lidmi je pro mne vždy velkým povzbuzením. A byl bych rád, kdyby to bylo povzbuzení ve víře také každého z vás,“ řekl na úvod setkání brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Z katedrály na Petrově se po jeho katechezi rozešly dva tisíce účastníků do brněnských kostelů a farních sálů na program jednotlivých skupin. Část z nich poprvé využila možnost zvolit si téma předem po internetové síti. Největší ohlas sklidila v souladu s očekáváním přednáška Milana Tesaře o křesťanských prvcích v současné populární hudbě. Pořadatele naopak nečekaně potěšil velký zájem o program P. Radka Gottwalda zamýšlející se nad výzvami duchovního povolání.

„Organizace tak rozsáhlé akce není jednoduchou záležitostí,“ podělil se s námi ředitel diecézního centra mládeže v Brně P. Ro-
man Kubín. „Největší tíže spočívá na bedrech stovky obětavých dobrovolníků, většinou studentů, kteří setkání připravují. Děkuji především skvělé Kdousovské schole, která se připravovala už od začátku roku. Stovky hodin padly v Brně na výzdobu a pak na úklid katedrály, na přípravu techniky, režii, moderování, pořadatelskou a zdravotní službu na Petrově a v dalších místech ve městě. Ani zajištění stravování pro takové množství lidí není snadné, stejně jako propagace v brožurách, na mnoha nástěnkách, internetu a v dalších médiích. Celkově bylo akci věnováno hodně přes tisíc sedm set hodin dobrovolné práce,“ odhaduje P. Kubín.

VĚDA A VÍRA NEJSOU V ROZPORU

Přestože českobudějovická diecéze aktuálně sídelního biskupa nemá, mladí lidé ani tam zkrátka nepřišli. Vyslechli si katechezi pomocného biskupa Pavla Posáda a setkali se s vojenským kaplanem P. Janem Böhmem.

V plzeňské diecézi prošli mladí lidé v pátek večer křížovou cestu centrem města. Sami ji také připravili – jednotlivá zastavení ztvárnila společenství mládeže z různých farností diecéze. V sobotu pak mohli spolu s astrofyzikem Jiřím Grygarem hovořit o tom, jak víra dnes obstojí před moderní vědou a že s ní skutečně není v rozporu. A z Litoměřic dorazil v sobotu do Plzně muzikál Tarsan.

Ostravsko-opavská diecéze slavila den mládeže už o týden dříve. A měl formu putování. Mladí lidé se vydali do Opavy časně ráno z různých míst diecéze vlaky a autobusy, poslední úsek cesty pak absolvovali pěšky. Jednodenní setkání v Opavě bylo zároveň pozvánkou na letní diecézní setkání mládeže, které se uskuteční na přelomu července a srpna v Odrách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou