26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kulturní bakchanálie studentů církevních škol

8. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/15 Bejvávalo za socialismu líp?, 8.4.2008, Autor: Jiří Macháně

Na první pohled by to mohlo vypadat jako velká školní besídka. Tři dny divadla, hudby a tance, které připravilo a zažilo v minulém týdnu šest stovek žáků a studentů církevních škol z celé republiky. Sjeli se do Oder v ostravsko-opavské diecézi, kde pro ně místní pedagogická a zdravotnická škola připravila jubilejní 15. ročník celostátní přehlídky zájmové umělecké činnosti církevních vzdělávacích zařízení.

Kdokoliv však mezi dovedné žáky a studenty dorazil, okamžitě zjistil, že k typickému představení ratolestí pro rodiče má oderský „festival umu“ opravdu na hony daleko.
Srdce porotců i diváků si získala například kapela Arleens z Českých Budějovic, která předvedla sérii typické irské hudby. Bouře smíchu pak vyvolali studenti církevní školy z brněnské Lerchovy ulice. Herci se vrhali mezi diváky a zatahovali je do své hry. Všude kolem rozhazovali skutečně i pomyslně písek-měsíční prach. Vydávali se totiž za Svědky Gagarinovy a ve zjevné narážce na jehovisty přesvědčovali své okolí, aby následovalo kult oslavující prvního kosmonauta. „Byl to okamžitý nápad, moc jsme necvičili. Je to improvizace,“ přiznává Marian Dvořák z Dolních Bojanovic, který se kromě role komika zhostil i několika hudebních nástrojů při doprovodu porotou vychválené scholy ze své školy. „Hraju na klarinet v cimbálovce, podobně na saxofon, povinný mám ve škole klavír, zvládnu kytaru a zahrál bych i na flétnu. Ale ne aby to teď vypadalo, že se chlubím,“ podotýká skromně budoucí učitel.
Atmosféra v sále odpovídá věku obecenstva. Bouřlivé potlesky, pochvalný křik, hrobové ticho, dojetí či živelný smích provázejí dění na jevišti. „My organizátoři jsme už teď na konci trochu unavení, ale i po patnácté je to obrovská radost. Fandění i to, že si tu všichni navzájem přejí úspěch – to se zkrátka asi jinde nezažije,“ říká s úsměvem hlavní organizátorka přehlídky a ředitelka oderské církevní školy Pavla Hostašová. Její slova potvrzuje i jeden z hostů P. Prokop Siostrzonek: „To se musí zažít – veliké zaujetí, a přitom tu nikdo nesoupeří. Prostě skvělá atmosféra.“ Břevnovský převor zde také představil při vernisáži výstavu fotografií ze znovuzrození svého kláštera. Bohoslužbu na závěr akce celebroval místní biskup František Lobkowicz, který přiznal, že je na přehlídku patřičně pyšný. „Vidím výsledky práce církevních škol, růst jejich úrovně – a vůbec jsem rád, že se taková věc děje v mé diecézi,“ pochvaloval si po skončení mše svaté.
Trojčlenná odborná porota nakonec nešetřila chválou na adresu všech účastníků. „Laťka už je velmi vysoko. Posun je za těch patnáct let, co jsem u toho, veliký nejen v kvantitě, ale i v kvalitě. Před chvílí jsme sestavovali galavečer toho nejlepšího pro oderskou veřejnost. Byla to opravdu dřina – vybrat z tolika skvělých hudebních, tanečních, hereckých i recitačních představení to nejlepší,“ uzavřel předseda poroty Ladislav Mareček.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou