23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kulisy tajemství eucharistie

5. 2. 2019

|
Tisk
|

Je jen docela málo věcí, které kněz potřebuje ke slavení mše svaté. Chystají je ministranti s kostelníkem, nosíme je v obětním průvodu a vídáme z dálky na oltáři.

Vydání: 2019/6 Papež v Arábii poslem pokoje, 5.2.2019, Autor: Jiří Macháně


Křížek, plátna, kalich, víno a voda v konvičkách a chléb v podobě hostií na paténě či v misce. Na ničem z toho není nic tajemného. Přesto nás, jak věříme, ve velkém tajemství spojují se samotným Kristem a jeho obětí. Chceme se na této dvoustraně zaměřit na důležité a viditelné předměty, jež v sobě na oltáři ukrývají zázrak, který je předmětem úcty katolických křesťanů.
Nejblíže zrakům věřícího lidu jsou obětní dary, které jeho zástupci přinášejí na začátku bohoslužby oběti do rukou kněze. Průhledné skleněné konvičky nijak neskrývají trochu přírodního vína a čisté vody. Na zlacené misce míří k oltáři hostie. Je to prostý chléb v podobě oplatek z mouky a vody.
Ve chvíli, kdy vyráží obětní průvod s těmito dary, ministrant připravuje oltář. V dávné historii křesťanství jej teprve v tom okamžiku přisluhující – nejčastěji jáhen – přikrýval oltářními plátny. Ty jsou dnes už na místě, ale klademe na ně s kalichem ještě další důležité textilie, které v tomto tématu představí P. Radek Martinek.
Jiný z odborníků, liturg P. Radek Tichý, vysvětlí níže některé praktické souvislosti i historický vývoj a původ dalších bohoslužebných potřeb. Všechny spočinou při mši svaté na oltáři. A o tomto centrálním objektu bohoslužebného prostoru jsme hovořili zase s brněnským architektem a autorem oltářních menz i liturgických prostorů Markem Štěpánem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou