16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kuba propustí vězně, církev 'boduje'

14. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/29 Víra za mřížemi, 14.7.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Katolické církvi na Kubě se povedl husarský kousek. A úspěch si může připsat i španělská diplomacie. Po setkání havanského arcibiskupa kardinála Jaime Ortegy s prezidentem Raúlem Castrem, ministrem zahraničí Brunem Rodriguezem Parrillou a jeho španělským partnerem Miguelem Moratinosem bylo oznámeno, že Kuba propustí 52 politických vězňů. Španělsko je prý ochotno je přijmout.

První oficiální oznámení o propuštění největšího počtu politických vězňů za poslední desetiletí nebylo příznačně učiněno státními orgány, ale kubánskou biskupskou konferencí. Není to přitom první „bod“, který si kubánská církev v jednání se státem může připsat. Jak už jsme informovali v KT 26, církev vyjednala v předchozích týdnech propuštění jednoho nemocného vězně a přemístění dalších šesti vězňů do věznic poblíž jejich bydliště. A také zaštítila veřejné aktivity „Dam v bílém“, tj. žen politických vězňů, které neděli co neděli po mši pořádají v Havaně pochod, aby upozornily na nespravedlnost, která se děje jejich manželům. „Jsem velmi pohnutá a také překvapená, přesto zůstávám skeptická,“ nechala se slyšet mluvčí „Dam v bílém“ Laura Pollánová. Nicméně již dříve ocenila intervenci církve v jejich kauze a dokonce připustila, že se jim tím neotevírá „malý prostor, ale okno a možná i dveře“.

URÁŽKY BISKUPA

Katolická církev na Kubě však zároveň přijala i jiný druh prostřednictví. Stejný církevní hodnostář, který vyjednal propuštění politických vězňů, se před několika týdny obrátil na amerického prezidenta Baracka Obamu a připomněl mu jeho předvolební slib vést s Kubou dialog, k němuž jako by dnes ztrácel ochotu. Podle kardinála Ortegy je prezident Raúl Castro připraven tento dialog s USA vést „bez předchozích podmínek a o všech navržených tématech, a to také i o tématu lidských práv“. Stále silnější pozice katolické církve na Kubě ostře kontrastuje s trpkým údělem katolíků v nedaleké Venezuele – v zemi, která je svírána obručemi socialistického diktátu prezidenta Cháveze. Ten v minulém týdnu ostře napadl kardinála Jorge Urosu Savina, arcibiskupa Caracasu, když ho nazval „neandrtálcem“, „flákačem“ a „nestoudným biskupem“. Kardinál se proti tomuto slovnímu útoku ohradil slovy, že ani prezident země „nemá právo insultovat, hanobit a urážet jakéhokoli Venezuelana“. A o pár dní později z Říma prohlásil, že Venezuela je na cestě k diktatuře.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou