26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané hromadně opouštějí Mosul

21. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008

Kvůli tvrdé protikřesťanské kampani, v níž nechybí ani oběti na životech, opustilo v posledním týdnu severoirácké město Mosul na 1500 křesťanských rodin. V přilehlých obcích, kde se usadily, hrozí humanitární katastrofa.

„Poté, co bylo v posledním týdnu zabito v Mosulu 12 lidí, zachvátila tamní křesťany totální panika,“ vysvětluje chaldejsko-katolický arcibiskup z Kirkúku Louis Sako. Situace je podle něj zcela hrozivá. Protikřesťanskou kampaň provádějí islamističtí teroristé prostřednictvím dopisů a telefonátů. Kromě zmíněných vražd již zbořili či zapálili několik domů, které patřily křesťanům.
Irácká vláda vyčlenila tisíc vojáků a poslala je do Mosulu na ochranu křesťanů a kostelů. Rovněž byla jmenována komise, aby identifikovala pachatele. Podle arcibiskupa Saka však tato opatření nemusejí být dostatečná. „Křesťané, kteří utekli, se již nechtějí vrátit, mají strach,“ dodává Sako. Zároveň se domnívá, že za útoky na křesťany je skryta strategie, jejímž hlavním cílem je systematická snaha vyhnat křesťany z města.

POMOC, NEŽ PŘIJDE ZIMA
Mezinárodní katolická organizace „Církev v nouzi“ vyčlenila minulý týden 30 tisíc eur na okamžitou pomoc křesťanům v okolí Mosulu. Peníze jsou určeny především pro ošacení, přístřešky a zdravotní potřeby. Pomoc je naléhavá zvláště kvůli blížící se zimě. Biskupové tamního regionu proto v této souvislosti varují před humanitární katastrofou. Organizace „Církev v nouzi“ uvádí, že bude-li exodus pokračovat, bude Mosul brzy zcela bez křesťanů.
Minulý týden zde byl při přestřelce mezi americkými oddíly a jednotkou Al-Kaidy zabit druhý muž teroristické sítě Al-Kaidy Marokánec Abu Kaswarah. Vedle toho byli iráckou policií zajati čtyři členové teroristické skupiny „Islámský stát Irák“, která je podle slov generála Khalida Abdula Sattara pravděpodobně odpovědná za útoky na křesťany v Mosulu.
Křesťanská komunita v Mosulu je jedna z nejstarších v Iráku a donedávna se mohla pyšnit i tím, že byla jedna z největších. Na konci února však byl z Mosulu unesen 65letý chaldejsko-katolický arcibiskup Paulos Farah Rahho a na začátku března byl nalezen mrtev. Jeho smrt nebyla dosud objasněna a také arcibiskupský stolec v Mosulu zůstává zatím neobsazen.
(KAP, Kirche in Not, mtz)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou