16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Krasobruslařka přivezla z exilu Madonu

2. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/1 Novoroční předsevzetí, 2.1.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Po šedesáti letech se do Čech vrátila dřevěná soška Madony s dítětem. Těsně před Vánoci s ní z New Yorku přicestovala krajanka, mistryně světa v krasobruslení z let 1949 a 1950, Alena (Ája) Vrzáňová. V kapli arcibiskupského paláce v Praze ji předala do rukou kardinála Miloslava Vlka.

„Je to pro mě velká čest. Jsem šťastná, že jsem byla pověřena přivézt tuto sošku ze 14. století zpátky domů, kam patří,“ řekla s neskrývaným dojetím bývalá krasobruslařka. Madonu svěřil otci jejího přítele, Františku Vodičkovi, v roce 1947 kardinál Josef Beran, aby ji ukryl ve „svobodném světě“. Po něm péči o sošku převzal jeho syn František. Až po jeho smrti, zhruba před půl rokem, požádala jeho rodina paní Áju, aby ji vrátila zpátky do Prahy. „Byla to radost i překvapení, když jsme se o sošce a její průvodkyni dozvěděli,“ uvedl kardinál Vlk. „Rád jsem přítomen tomuto okamžiku, kdy se soška Panny Marie s Jezulátkem vrací do svobodného Česka. Je velmi milé, že ji naši krajané střežili a rozhodli se, že má přijít zpátky,“ poděkoval kardinál Vlk paní Áje a dodal: „My starší si ještě dobře pamatujeme na léta 1949 a 1950, kdy se vaše jméno objevilo na všech stranách tisku, kdy jste se rozhodla zůstat ve svobodném světě. Fandili jsme vám a sledovali z povzdálí vaše úspěchy.“ Na oplátku pak Áje Vrzáňové věnoval sošku Pražského Jezulátka.
Soška, která procestovala tři kontinenty a čtyři státy, zůstane minimálně po dobu Vánoc v kapli arcibiskupského paláce. Potom ji čeká expertiza, případně restaurátorské zásahy, a pak by měla být vystavena v plánovaném diecézním muzeu v areálu hradu – v budovách, které byly navráceny církvi. Na dokumentu, jenž Madonu s dítětem v exilu provázel (pravděpodobně ho napsala rodina Vodičků, která sošku opatrovala) mimo jiné stojí, jak a kudy cestovala, jak se do zahraničí dostala, a že pochází z roku 1360. Víc ale zjistí až odborníci. Kardinál Vlk vyzdvihl symbolickou hodnotu sošky, která šla do exilu s mnoha Čechy „a provázela je, jako matka provází své děti – a nyní se vrací domů“.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou