Koštování cukroví, vařonky a pečeného čaje

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 17.12.2007, Autor: Michaela Straková

U zlínských salesiánů se v neděli odpoledne kupilo vánoční cukroví nejrůznějších chutí, tvarů a autorských dílen - totiž kuchyní. Velká perníková chaloupka, různé druhy cukroví – rohlíčky, rolády, perníčky a řezy vybízely k ochutnání každého návštěvníka koštu. Kromě toho si mohli přítomní zakoupit i další speciality - např. nápoj zvaný vařonka, nebo ochutnat pečený čaj. „Vařonku vždycky vyrobím doma a přinesu ho na košt,“ říká Helena Křižanová, která pro farníky tento tradiční valašský nápoj každoročně chystá. „Letos jsem vařila pět a půl litru karamelu,“ prozrazuje. „Recept je z Frenštátu pod Radhoštěm, kde je tento nápoj tradičně podáván na martinských hodech.“ Vařonka se připravuje z karamelu, vody a koření. „Chybět ale nesmí ani rum a citron,“ prozrazuje mistryně vařonky Helena Křižanová. Druhou specialitou odpoledne byl pečený čaj, jehož recept představil zlínský farář P. Kozubík: „Když jsem poprvé slyšel o pečeném čaji, představil jsem si vepřové nebo něco takového. Přitom je to spousta dobrého ovoce a bobulí upečených v troubě s cukrem,“ říká s úsměvem. „A myslím, že k cukroví je přesně to pravé,“ dodává a přivoní si ke skleničce neobvyklého čaje. Blížící se vánoční svátky připomněl návštěvníkům také betlém a adventní věnec, jehož tři zapálené svíce hlásaly, že Vánoce už skutečně klepou na dveře.


Vařonka - recept

Je to speciální, teplý alkoholický nápoj. Můžete ji osobně ochutnat na Ondřejské pouti na hukvaldském hradě, nebo na Martinských hodech ve Frenštátě pod Radhoštěm. Existuje spousta jejích variant…místecká, ostravská, frenštátská, svatební, hasičská,…atd. Také se pije při zakončení podzimu a začátku zimy a praví se, že po jejím požití se „valašské tělo zbaví duchů podzimních, aby se po opici probudilo už s novými zimními duchy (v palici).“
Ale pozor, nepřehánějte to, po pár kalíšcích totiž nebudete vědět, jak se jmenujete…

Potřebné suroviny:

Na 5 porcí:

1/4 litru vodky nebo třešňovice (možno nahradit rumem – jemnější, režnou – frenštátská)
3/4 litru vody
1/4 kg pískového cukru
3 ks hřebíčku
1 ks skořice celé
4 lžíce medu
1 citrón

Postup přípravy:
1) Pískový cukr nasypeme do hrnce, postavíme na oheň a za stálého míchání necháme cukr tak dlouho na ohni, až se rozpustí a začne karamelizovat (světle hnědá barva)
2) Do tohoto karamelového cukru přilijeme opatrně vodu (nelekněte se, tekutina prudce zasyčí) a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až se karamelový cukr rozvaří.
3) Přidáme med, skořici, hřebíček a vaříme další 2-3 minuty
4) Do předem zahřátých sklenic nalijeme alkohol (množství a druh dle síly a chuti) a dolijeme připraveným horkým nápojem.
5) Jednotlivé sklenice zdobíme plátkem citrónu
6) Ihned podáváme

Pečený čaj – recept


1 litr rybízu
1 litr ovoce (meruňky, jahody, višně, maliny,..)
1 kg cukru
1/2 lžičky skořice
2 hřebíčky (může být i více)
1 citrón (rozkrájet bez kůry a jader)

Vše rozpéct v troubě cca 30 minut do zhoustnutí. Po rozpečení přidat 1 dcl rumu. Plnit do skleniček a zavřít, ještě horké otočit dnem vzhůru.

 

Sdílet článek na: 

Sekce: Domácí, Zpravodajství, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 29 16. – 22. července 2019

Rekordní a misijní konference

Do Brna na Výstaviště se přijeli modlit, povzbuzovat ve víře i hledat své misijní dary lidé z celého Česka i Slovenska včetně zástupců mnoha komunit a hnutí. Konference…

celý článek


Korejský zápal pro víru

Zatímco křesťanů v Evropě ubývá, v jiných koutech světa se děje opak – zejména právě v Jižní Koreji, kde ještě před 150 lety byla křesťanů jen hrstka a nyní…

celý článek


Putování po klášterech: Hora Matky Boží

Hora Matky Boží, která je jedním z nejznámějších poutních míst královéhradecké diecéze, ožívá. Dřívější klášter za dobu své existence zažil slavné i temné…

celý článek


Živé Skoky představí jedinečné písničkáře

V Karlovarském kraji patří již pravidelně k létu také hudební a duchovní festival Živé Skoky. Série koncertů, modliteb a poutních mší trvá na postupně obnovovaném…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2019

© Katolický týdeník 2004 - 2018, všechna práva vyhrazena     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay