26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konfliktem trpí hlavně děti

28. 11. 2012

|
Tisk
|

Mír až do příští války. Tak by se dala nazvat dohoda, kterou židovský stát a Hnutí islámského odporu (Hamás) uzavřely minulý týden.

Vydání: 2012/48 Kardinálové se sešli v Římě, 28.11.2012, Autor: Martin T. Zikmund

„Příměří je ulehčením. Naše společenství ale stále pociťuje následky násilí a strachu. Když se sejdeme, slavíme mši sv., modlíme se za mír, ale také se sdílíme. Zejména děti se ve farnosti touží uvolnit a odložit na chvíli svůj strach a starosti,“ svěřil se italský katolický farář P. Gioele Salvaterra z farnosti sv. Abrahama v jihoizraelské Beerševě.

Ta je totiž se svými 200 tisíci obyvateli první na ráně, když Hamás ostřeluje izraelské území. 32letý duchovní z Jižních Tyrol již tři roky slouží malé hebrejsky mluvící komunitě katolíků s pestrým národnostním složením: Židům, arabům, migrantům z Indie, Polska, Ruska atd.

Většina křesťanů rozesetých na různých místech konfliktu ve Svaté zemi však mluví arabsky a hlásí se k palestinskému národu. Patří mezi ně i ředitelka jeruzalémské charity Claudette Habeschová.

„V pásmu Gazy máme mobilní zdravotnické středisko, které může dojet do šesti různých míst v oblasti. Obrátili jsme se s urgentní výzvou na celou charitní síť a žádáme především o dodávky léků, abychom mohli pokračovat v naší práci,“ uvedla Habeschová. Podle ní zejména děti v této oblasti zažívají trvalé trauma. V těchto dnech charita pomáhá dětem, jež při bombardování utrpěly amputaci končetin. „Spolupracujeme s firmou, která pro ně vyrábí protézy. Samozřejmě nezajišťujeme jenom je, ale prostřednictvím našich sociálních asistentů tyto děti doprovázíme. Podporujeme také jejich matky, které jsou hluboce otřeseny,“ informovala Claudette Habeschová. Ta patří mezi sto čelných osobností palestinských křesťanů ze Svaté země, které v polovině listopadu zveřejnily výzvu evropským zemím, aby v OSN podpořily návrh na vytvoření nezávislé Palestiny.

„My palestinští křesťané jsme potomci prvních křesťanů a zároveň integrální součástí palestinského národa. A stejně jako našim muslimským bratřím a sestrám, je i nám už takřka celé století odpírána národní a lidská práva,“ píše se v dopise. Podle jeho signatářů činí izraelská okupace palestinských území, útisk a apartheid z každého všedního dne Velký pátek. „Doufáme, že vaše činy a modlitby, stejně jako naše, nám pomohou přiblížit se dni našeho vlastního vzkříšení coby svobodného národa,“ vzkazují evropským vládám.

Příměří mezi Izraelem a Hamásem bylo uzavřeno minulou středu po osmi dnech vzájemného ostřelování, které si vyžádalo životy 150 Palestinců a pěti Izraelců. Příměří bylo uzavřeno na poslední chvíli, Izrael totiž hrozil, že ve čtvrtek zahájí pozemní ofenzivu v pásmu Gazy. V den uzavření příměří ještě arabský terorista s izraelským pasem umístil do autobusu městské hromadné dopravy v Tel Avivu nálož, z autobusu vystoupil a nechal ji pomocí mobilního telefonu odpálit. Zraněno bylo 27 lidí. Útočník, který byl dva dny poté zadržen policií a obviněn ze spáchání tohoto zločinu, byl ve spojení s palestinskou radikální skupinou Hamás a islámským džihádem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou