16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konflikt v Súdánu směřuje ke genocidě

31. 8. 2004

|
Tisk
|

(vat)

Vydání: 2004/32 Ekumenická manželství, 31.8.2004

Trpí zejména civilní obyvatelé
Stupňující se súdánský konflikt přiměl řadu mezinárodních komunit k tomu, aby na tuto situaci zareagovaly. Za 17 měsíců bojů totiž musela opustit domovy většina obyvatel regionu. Počet obětí konfliktu se odhaduje na 10–30 tisíc.

„Důvodů občanské války v Súdánu je více,“ vysvětluje P. Matthew Haumann, misionář z Mill Hill, který vydal o súdánském konfliktu knihu Cestování s vojáky a biskupy. Podle misionáře jsou motivem více než dvacetiletého konfliktu etnické důvody, rasová nesnášenlivost mezi Arab,y žijícími na severu, a domorodou africkou populací na jihu. Významnou roli hrají také náboženské a kulturní faktory. Vláda usiluje o poarabštění celé země, rozšíření islámu na celém území. Nelze nicméně zapřít také ekonomické zájmy, těžbu ropy. „Lze říci, že súdánskou válku tvoří celá řada malých válek, které se kříží navzájem a vytvářejí složitý scénář,“ uvedl P. Haumann.
SVĚT USILUJE O MÍR V SÚDÁNU
V minulých dnech podnikl čtyřdenní misi do Súdánu předseda Papežské rady Cor Unum arcibiskup Paul Josef Cordes. Cílem bylo intervenovat ve prospěch katolických humanitárních organizací a vyžádat jim volný přístup do uprchlických táborů. „Jsem přesvědčen, že diplomatické cesty do Súdánu v posledních měsících upozorňují světové veřejné mínění na zdejší špatnou situaci. Podobně tato má cesta, ve jménu Svatého otce, má vést k další pomoci - zejména na politické rovině,' řekl.
„Veřejné mínění se bohužel o válku v Súdánu příliš dlouho nezajímalo. Nyní konečně svět sleduje situaci v této zemi pozorně,“ stojí v tiskovém prohlášení Papežské rady Cor Unum.
Také americký prezident George Bush osobně vybídl chartúmskou vládu, aby zastavila násilí arabských milicí, odpovědných za humanitární katastrofu. Stejnou výzvu pronesla Evropská unie prostřednictvím svého vysokého představitele pro zahraniční politiku, Javiera Solany. Místní prezident Al Bashir ovšem mezinárodní naléhání označil za pouhou záminku pro nátlak na Súdán.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou