26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koloběh obrácení a milosti

25. 7. 2017

|
Tisk
|

Několik kardinálů vyjádřilo „pochybnosti“ stran výkladu apoštolské exhortace Amoris laetitia. Francouzská biblistka a nositelka teologické Ratzingerovy ceny, Anne-Marie Pelletierová, se snaží osvětlit diskusi ve světle evangelia.

Vydání: 2017/30 I kněží vyráží Alpská oslava sv. Jakuba na dovolenou, 25.7.2017

Příloha: Perspektivy 30



Opět se ukazuje, že stále platí přísloví, že pro strom nevidíme les. Čtyři kardinálové žádají papeže, aby lépe objasnil text Amoris laetitia, vycházející ze dvou synod o rodině. Tato protestní epizoda se jeví jako dobrá příležitost, abychom si uvědomili, nakolik je zde slovo papeže „lekcí evangelia“ – včetně toho okamžitého důsledku, že mnohé lidi rozrušuje a někoho vede až k podezíravé otázce, zda je papež ještě katolíkem nebo aspoň křesťanem... Opovážlivé podezření je však hodno zájmu, protože nás nutí si připomenout, že celým evangeliem se line otázka, zda Ježíš tím, co říká, nezrazuje Mojžíšův zákon. Víme, že názor těch, kteří si myslí, že zrazuje, nakonec převážil a vedl až k rozsudku smrti nad ním.
Ať papež odpoví jasně
V diskusi, kterou Amoris laetitia vzbuzuje, je stále a znovu prubířským kamenem otázka rozvedených a nově sezdaných. Papež ji pozorně zasadil do širších souvislostí manželského a rodinného života. Ale jako by to nestačilo. Tento text o více než dvou stech stranách se stal předmětem až posedlosti touto dílčí oblastí (mají mít znovusezdaní právo účasti na eucharistii?; jsou povinni – elegantně vyjádřeno – nežít manželským životem? atd.). Není snad osmá kapitola „Provázet, rozlišovat a integrovat slabost“, která se věnuje tomuto problému, popřením tradice? – ptají se kritici. Nestírá hranici mezi dobrem a zlem, neponechává nás ve vzduchoprázdnu, nevnáší do morálního úsudku zmatek? A dodávají: zbavme se dohadů, které budí myšlenka tohoto „rozlišování“. Ať papež odpoví na náš seznam otázek „ano“ či „ne“, aby pastýři mohli připomínat zákon církve, aniž by se ztráceli v peripetiích a výmolech života partnerských dvojic. Koneckonců, neříkal nám sám Ježíš „ať je vaše slovo ano ano a ne ne“?
Anne-Marie Pelletierová. Autorka je francouzská teoložka.
Přetiskujeme se svolením francouzského týdeníku La Vie, kde byl text otištěn 12. prosince 2016. Pro velký zájem vyšel i ve vatikánském deníku L’Osservatore Romano.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou