16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koledují ve vlaku i v divadle

7. 1. 2020

|
Tisk
|

Jubilejně podvacáté, ale poprvé například ve vlaku. V ulicích se to už od 1. ledna hemží kolednickými skupinami Tříkrálové sbírky. Je jich 24 tisíc, podobně jako loni.

Vydání: 2020/2 Koledují ve vlaku i v divadle, 7.1.2020, Autor: Tomáš Kutil


Vůbec poprvé lze letos potkat koledníky ve vlaku. Umožnila to spolupráce Charity a společnosti Leo Express. Tři králové se objevují na vybraných spojích mezi Prahou a Kolínem a Ostravou a Olomoucí, kde koledují o pátcích a nedělích až do konce sbírky, tedy do 14. ledna. Například i ve vytížených spojích jedoucích do Starého Města u Uherského Hradiště nebo do polského Krakova. „Ve vlacích potkáte koledníky z Arcidiecézní charity Praha a z Charity Hrabyně. Věříme, že naši Tři králové budou při svých jízdách úspěšní a vykoledují příspěvky, které budou během roku pomáhat potřebným a lidem v nouzi, a na oplátku předají cestujícím radost a požehnání do nového roku 2020,“ přibližuje koordinátorka Tříkrálové sbírky Gabriela Víšová. Bude-li mít tato spolupráce dobrý ohlas, měla by se v příštích letech rozšířit do dalších regionů.
V Olomouci letos poprvé vyrazili koledníci z místní Charity zpívat také do Moravského divadla a městské knihovny. Jejich doprovod, hudebníci žesťového souboru Konzervatoře Evangelické akademie, pak před polednem zahráli novoroční fanfáry kolemjdoucím v centru města. „Vážím si tradic, které nás v dnešní nestabilní době pojí s dědictvím po předcích. Naše společnost se tříkrálovou sbírkou zlidšťuje a prosvětluje, pokud nemyslíme jen na sebe a hledáme cesty k druhým,“ říká ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.
Více než osm set tisíc korun darovali lidé sbírce prostřednictvím Tříkrálového koncertu v Brně. Přímým přenosem jej vysílala Česká televize 5. ledna, nyní je k vidění na webu ivysílání ČT. Kromě jiných na něm vystoupila skupina Lake Malawi, která loni zastupovala Česko v mezinárodní soutěži Eurovision Song Contest v izraelském Tel Avivu. Sbírku doprovodil 7. ledna Tříkrálový koncert i v ostravském kostele sv. Václava, kde vystoupili písničkář Pavel Helan nebo violoncellista Štěpán Švestka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou