26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Koledníci vyšli do ulic

10. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/3 Ekumenismus, 10.9.2004, Autor: KT KT

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA CHARITY JIŽ POČTVRTÉ
Srdcem Tříkrálové sbírky v Brně bylo požehnání, které udělil koledníkům biskup Vojtěch Cikrle v katedrále na Petrově. Sešlo se k němu více než 500 malých i velkých 'králů' z celé jižní Moravy. Sbírka se konala ve všech koutech brněnské diecéze. 'U nás na Břeclavsku vše probíhalo podle plánu. Například v Šitbořicích, kde výtěžek patří tradičně mezi ty neúspěšnější v okrese, se vybralo více než 60 tisíc korun,' hlásil tamní koordinátor sbírky Miroslav Prchal. Nejštědřejším regionem bylo tradičně Brno- venkov. V obci Velatice, která čítá pouze 500 obyvatel, se kupříkladu vybralo více než 17 tisíc korun.

NA VELBLOUDECH A NA KONÍCH
Rozesílání koledníků Tříkrálové sbírky se uskutečnilo i v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše. Slovo na cestu a požehnání jim udělil místní biskup Jiří Paďour. V Litoměřicích požehnal koledníkům bývalý biskup Josef Koukl v kapli biskupské rezidence.Mši pro tříkrálové koledníky v pražské arcidiecézi celebroval kardinál Miloslav Vlk a pomocný biskup Karel Herbst v kapli pražského Arcibiskupského paláce. Koledníci přijali požehnání a poté si mohli prohlédnout Arcibiskupský palác. V Příbrami zahájil sbírku průvod s velbloudy. Vedl městem až k živému betlému na náměstí T. G. Masaryka, odkud byly rozeslány kolednické skupinky.V některých městech a obcích královéhradecké diecéze bylo koledování doprovázeno slavnostním průvodem tří králů na koních k jesličkám nebo tříkrálovým koncertem. Pětašedesát procent výtěžku Tříkrálové sbírky se vrátí zpět do míst, kde byly peníze vybrány. V Hradci Králové a okolí budou moci lidé například přispět na pomoc lidem bez domova v nově otevřeném Středisku azylové péče pro muže, další část výtěžku bude použita na projekty diecézní Charity či na humanitární pomoc.

VÝTĚŽEK I PRO ÍRÁN
Ve městech a obcích olomoucké arcidiecéze se konala sbírka již popáté. Koledníkům na cestu požehnali duchovní jednotlivých farností, z nichž byli tři králové vysíláni. Jako první zaklepali na dveře spoluobčanů již tradičně koledníci na Kyjovsku. Koledovalo tu celkem 36 skupinek. Sbírka v obcích Vracov a Vlkoš u Kyjova vynesla celkem 160 tisíc korun. Arcidiecézní charita Olomouc má v evidenci 3269 skupinek. Část letošního výtěžku bude aktuálně věnována na humanitární pomoc Íránu při zabezpečení bydlení pro lidi, které postihlo zemětřesení. Další část se vrátí místním Charitám na přímou pomoc potřebným a k financování místních charitních projektů. V ostravsko-opavské diecézi se do tříkrálového koledování zapojilo okolo patnácti set skupinek koledníků. 'Nezáleží na tom, kolik peněz vyberete. Důležité je, že navštívíte, usmějete se a uděláte radost,' řekl koledníkům biskup Lobkowicz, který dětem požehnal a vyzval je, aby také nabídly osamělým lidem pomoc s nákupem nebo odhrabáním sněhu. 'Za každý dar do pokladničky nezapomeňte poděkovat,' dodal biskup a připomněl, že úkolem tříkrálových koledníků je zvěstování radostné události o Ježíšově narození. Diecézní charita ostravsko-opavská vytvořila také jednu 'prestižní' skupinku ze dvou ředitelů a jednoho prezidenta Charity, která koledovala u biskupa či hejtmana kraje.

SBÍRKA POTĚŠÍ, POMŮŽE A VYCHOVÁVÁ
V plzeňské diecézi byla Tříkrálová sbírka slavnostně zahájena v Plzni, v Karlových Varech a v Domažlicích. Podle Anny Srbové z Městské charity Plzeň má sbírka trojí význam: potěší, pomůže a vychovává. Letošní cíle sbírky navazují na ty loňské. Opět poputuje 60 % výtěžku na komplexní péči o seniory, 20 % rozdělí farnosti na podporu aktivit dětí ze sociálně slabých rodin, 10 % bude převedeno na opravy a dovybavení Domu sv. Josefa pro mládež opouštějící dětské domovy a posledních 10 % bude použito na nezbytnou sociální výpomoc lidem, kteří se ocitnou v akutní nouzi.

Tři králové koledují v Libošovicích na Jičínsku.

Snímek Jaroslav Hodík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou