26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kniha, která cloumá Německem

14. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/38 Pronásledování křesťanů, 14.9.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Minulý týden odstoupil z vedení Bundesbanky, musí ho hlídat ochranka, upustil od veřejných čtení. A přitom roznítil veřejnou debatu, kterou jeho země v posledních letech nepamatuje. Učinil tak v knize „Německo se zničí samo“, která byla takřka okamžitě po vydání vyprodána. Pětašedesátiletý sociální demokrat Thilo Sarrazin prolomil tabu a pojmenoval problém, který se v západních zemích čím dál více jeví jako palčivý (a který proto i Katolický týdeník průběžně sleduje): potíže spojené s integrací muslimů. To však není vše. Navezl se přitom i do Židů, podle něj prý mají „určitý gen“.

„To je duchovní žhářství“, „Zahrává si se strachy německých obyvatel“, tak zareagoval na bankéřovy „rasistické výroky“ Ústřední výbor německých katolíků (ZdK). „Zvláště v Německu nesmíme takové výroky nechat být,“ vyjádřil se kriticky k témuž i bamberský arcibiskup Ludwig Schick. Přesto má prý Sarrazin pravdu v tom, že muslimové vykazují do očí bijící nedostatek přizpůsobivosti, která Německo ohrožuje. „Integrace je proto nejdůležitější úkol pro budoucnost,“ tvrdí arcibiskup. Rozhořčovat se nad Sarrazinem, „vyhostit ho“ a přejít přes něj k dennímu pořádku by bylo osudovou chybou, míní bamberský pastýř Ludwig Schick, který je zároveň zmocněncem německé biskupské konference pro tuto problematiku. Aby k integraci mohlo docházet, jsou podle něj důležité tři věci: znalost německého jazyka, dobré vzdělání a odpovídající povědomí o hodnotách sdílených německou společností.

„NACISTICKÁ SVINĚ“

Naproti tomu Sarrazinovy závěry zcela odmítla Ústřední rada muslimů a ironicky mu doporučila, aby sám integrační kurz navštěvoval, a tak teprve nabyl kompetenci o těchto otázkách mluvit. Představitelé stran koaliční vlády se proti Sarrazinově argumentaci ohradili. Angela Merkelová zprvu označila jeho teze za „hloupé“. Posléze však přiznala, že německá vláda má vůči integrační politice dluh a že není dobré pěstovat společenská tabu, mezi něž dosud problémy s přistěhovalci patřily. Čestný předseda CSU Edmund Stoiber dokonce otevřeně přiznal, že problémy Německa nedělá jedna kniha, problémy Německa leží tam, kde je lidé zažívají ve všedních dnech. „Mnoho rozhovorů na pracovišti, při sportovních aktivitách nebo v restauracích probíhá úplně jinak než ve stranických kruzích nebo při talkshow,“ dodal Stoiber na adresu těch, kdo úzkostlivě brání politickou korektnost – a tak znemožňují ožehavá témata vůbec pojmenovat. Sarrazin si přes všechnu kritiku trvá na tom, že jeho analýzy integrační schopnosti přistěhovalců jsou správné. Podle něj 70 % všech imigrantů je schopno se ve druhé generaci s Německem a jeho kulturou a hodnotami více méně sžít. Těch 30 %, která toho nejsou schopna, pochází prý z islámských zemí. Sarrazin volá, aby vláda na tyto migranty uplatnila větší tlak, a to především ve vztahu k práci a kvalifikačnímu vzestupu. Sarrazinova kniha rozdělila německou veřejnost. Zhruba polovina se dožadovala, aby jej prezident odvolal z bankovní rady, než se rozhodl odstoupit on sám. Při veřejné debatě začátkem září byl Sarrazin jedním z diskutujících dokonce nazván „nacistickou sviní“. Na druhé straně podle nedávného průzkumu by Sarrazin – pokud by založil vlastní politickou stranu – mohl počítat až s devatenáctiprocentní podporou voličů.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou