16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kněžské zvony vypluly do Nepomuku

17. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/21 Otevřené kostely, 17.5.2011, Autor: Tomáš Kutil

Historická plavidla na Vltavě, benátské gondoly, ohňostroj i barokní špektákl přímo na hladině řeky. To vše mohli spatřit návštěvníci víkendových svatojánských slavností Navalis v centru Prahy. Již tradiční barokní oslavy pak letos ozvláštnilo žehnání čtyř „kněžských zvonů“.

Vrchol celých slavností byl naplánován na nedělní večer. V šest hodin začala ve svatovítské katedrále mše svatá a po ní se dlouhý a majestátní průvod, v němž nechyběli gondoliéři, skauti či zástupci církve, vydal na Karlův most. Uprotřed průvodu jel vůz tažený koňmi, na kterém stály čtyři zvony. Na ně se složili kněží a opati z pěti států a 21 diecézí. Celkem přispělo 240 kněží, včetně deseti biskupů, a na ten nejmenší poslal peníze jeden manželský pár z Brna.

Jeřábem na hladinu

Zvony symbolicky na místě svržení Jana Nepomuckého do Vltavy uprostřed Karlova mostu požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka. Poté na ně poklepalo několik osobností z řad kněží, mezi nimi i apoštolský nuncius Diego Causero. Po skončení slavnostního obřadu pak dlouhý jeřáb zvedl všechny čtyři zvony a spustil je na hladinu Vltavy. Zvony tak byly potřetí symbolicky obmyty. „Nejprve jsme je polili živou vodou z Moravy – slivovicí, na památku všech kněží, kteří na ně přispěli a nemohli se dnešní slavnosti zúčastnit. Poté je smočila svěcená voda při žehnání a teď je ještě symbolicky ponořujeme na pár centimetrů do Vltavy,“ prozradil iniciátor sbírky P. Jan Martin Bejček přihlížejícím lidem, kteří zaplnili celý Karlův most. Při ponoření do Vltavy se ke zvonům připojilo pět otužilců, kteří připlavali zpoza mostu s planoucími pochodněmi.

Plavba do Nepomuku

V pondělí v pravé poledne se pak zvony vydaly na lodi Nepomuk proti proudu Vltavy až do Vraného nad Vltavou, kde je jejich průvodci přeložili na nákladní auto. To je pak dovezlo až na místo určení – do Nepomuku, kde je místní věříci přivítali během slavnostní mše svaté. Letošní svatojánské Navalis zahájilo už v pátek 13. května spuštění benátských gondol na hladinu Vltavy a vodním programem slavnosti pokračovaly po celý víkend. Po zmíněném spuštění zvonů na vodu pokračoval program od devíti hodin večer barokním špektáklem – představením přímo na hladině Vltavy, které moderovala Lucie Výborná a převor břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek. Vše pak zakončil zhruba v deset hodin slavnostní ohňostroj.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou