12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Klášterní zahrady těší a pomáhají léčit i dnes

13. 8. 2019

|
Tisk
|

Kdy jindy než v létě do svého programu zařadit návštěvu některé z klášterních zahrad?

Vydání: 2019/33 Papež: Oživme sílu Evropy, 13.8.2019, Autor: Alena Scheinostová


Stejně jako kamenné budovy se podílejí na kráse, smyslu i symbolice klášterů. Navíc s sebou nesou nejedno prvenství. Například řád milosrdných bratří, zaměřený na službu nemocným, právě u nás – ve Valticích – založil počátkem 17. století svou vůbec první nemocnici na sever od Alp, což znamenalo i velkou zahradu plnou léčivých rostlin. Z nich se totiž po staletí připravovaly léky ve formě odvarů, tinktur či mastí. „Kolem našich nemocnic bývalo dost prostoru, dokonce i dnešní nemocnice Na Františku v Praze měla velkou zahradu – dnes na jejím místě stojí hotel President,“ připomíná sekretář milosrdných bratří Vít Pospíchal. Dodnes se v klášterních knihovnách dochovaly herbáře a medicínské spisy, které s pěstováním a využíváním bylin úzce souvisely. Herbář milosrdného bratra Norberta Boccia, který vznikl právě ve Valticích v polovině 18. století, tak Čechům představil například exotický ananas.
Část valtické klášterní zahrady se dnes pyšní obnovenou tváří, o niž se zasloužili botanici z Mendelovy univerzity v Brně. Voní tu přes 300 druhů bylin a konají se tu prohlídky a kurzy pro veřejnost. Podobně rozkvétá řada dalších zahrad, sadů a parků při stávajících i zaniklých klášterech. V tomto čísle KT jim věnujeme dvoustranu. A poznamenejte si, že každý rok v červnu lze navštívit i mnohé z těch, které nebývají běžně přístupné, a to v rámci festivalu Víkend otevřených zahrad.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou