26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když vám bylo odpuštěno, promíjejte i vy!

3. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/40 Cizinci v české církvi, 3.10.2006

Někde jsem četla, že mám-li děti zabité potratem, nemohu žít, jako by nebyly. Poraďte mi jak tedy! Ano, modlím se za nenarozené. Ale jak mám nést svoji vinu, která stále bolí? Tehdy nebyl nikdo, kdo by povzbudil, poradil. Odpustí nám Bůh? A jak máme odpustit sobě?

Je pravda, že nemůžete žít, jako by vaše nenarozené děti nikdy neexistovaly. Ony byly a jsou vašimi dětmi a nyní žijí v Bohu. Je proto dobré se k těmto dětem dodatečně přiznat, přijmout je do rodiny, dát jim jméno a nechat za ně odsloužit mši svatou, ve které tyto děti svěříte Bohu.
Pokud jste svůj díl viny s lítostí vyznala ve svátosti smíření, tak vám bylo odpuštěno. A Bůh, když odpouští, tak hřích zcela vymazává - jako by nikdy neexistoval.
Ve vás však přetrvává pocit viny, jak sama píšete, máte problém odpustit sama sobě.
Je tedy třeba nejprve plně přijmout ve víře a s vděčností odpuštění z rukou Božích. Pak, je-li to možné, si navzájem vyslovit odpuštění s manželem, protože jste za to odpovědni oba. Popřípadě je třeba odpustit i všem těm, kteří vás měli ve vašem těžkém rozhodování podržet nebo vám dobře poradit, a neudělali to. Tyto jednotlivé kroky vás uschopní odpustit i sobě a přijmout realitu, jaká je.

PTEJTE SE V MODLITBĚ
V Písmu stojí psáno, „kde se rozmnožil hřích, v míře daleko větší se rozhojnila milost“ (Řím 5,20). Jde o velké tajemství moci Božího milosrdenství, v němž se skrývá i pro nás veliká naděje. Nemůžeme sice vzít zpět, co se stalo, ale když vše svěříme do rukou Božích, on může i na místě hříchu nechat vytrysknout svoji milost.
Jinými slovy: vy nemůžete již vrátit pozemský život vašim nenarozeným dětem, ale Bůh může vše obrátit v požehnání pro celou vaši rodinu. Sama se pak můžete v modlitbě ptát, co si v této chvíli od vás Bůh přeje. Kde můžete dnes investovat své síly a svou lásku, kterou jste nedokázala dát svým nenarozeným dětem, aby váš život přinesl dobré ovoce. A Bůh vám to jistě rád dá poznat.
P. VOJTĚCH KODET OCarm,
spirituální teolog
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou