26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když škola začíná v kostele

2. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/36 Zamřížovaný čas - pohled na vězeňství z druhé strany, 2.9.2008, Autor: Michaela Straková

Nový školní rok je tu. Tisíce dětí po celé republice se minulý týden pečlivě připravovaly na svůj velký den – společně s maminkami nakupovaly školní potřeby a netrpělivě očekávaly chvíli, kdy zasednou do školních lavic. Mnoho školou povinných si však nasadilo aktovku už minulou neděli.

V řadě farností v Čechách i na Moravě je zvykem o neděli předcházející prvnímu školnímu dni žehnat aktovky a školní potřeby. Také před dětskou mší ve farnosti sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně to minulou neděli v blízkém okolí chrámu vypadalo, jako by nebyl poslední prázdninový, ale rovnou první školní den. Místní děti se totiž do kostela scházely s aktovkami na zádech. „Víte děti, k čemu taková aktovka slouží?“ vyptává se při promluvě P. Ivan Fišar. „Co se do ní dává?“ Chvíli bylo v chrámě ticho, pak se ale ozývá sedmiletá Veronika: „Třeba fixy, svačinka, knížky, pouzdro,“ vyjmenovává věci téměř školačka, která spolu s ostatními prvňáčky nechala svoji aktovku ležet před oltářem. „Správně, takže taška je moc důležitá, abychom v ní nosili věci, které potřebujeme,“ chválí děti pan farář. Poté odloží aktovku a vezme do ruky Bibli. „Tady ta kniha je také moc důležitá, stejně jako aktovka,“ upozorňuje. „Tu byste měli mít ve svém srdci i ve své mysli.“
Na závěr bohoslužby došlo na žehnání aktovek. Kněz vyzval děti, aby si vzaly své tašky a nasadily si je na záda. „Protože vy jste mnohem důležitější než tyto brašny, vám tedy nyní dávám požehnání, ať vás Pán Bůh ochraňuje po celý tento školní rok,“ zdůraznil ještě P. Fišar s tím, aby si děti snad nemyslely, že když budou mít požehnané aktovky, budou mít i samé jedničky a nebude potřeba se snažit.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou