12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když dítě odchází z domu

15. 10. 2013

|
Tisk
|

Ať už váš potomek odchází za studiem, stěhuje se do svého bytu, jede na zkušenou do ciziny nebo zakládá vlastní rodinu, bývá většinou toto období náročné. Mnohdy víc pro rodiče než pro dítě samotné.

Vydání: 2013/42 VOLBY: koho volit?, 15.10.2013, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Zatímco dřív býval odchod z domova spojován se založením vlastní rodiny, dnes dochází k výraznému posunu. Mladí lidé déle studují, a i když pak začnou pracovat, ne vždy jsou schopni vydělat si na vlastní bydlení nebo nájem a koneckonců bývají mnohem déle svobodní než jejich předkové.

Podle údajů Centra pro výzkum veřejného mínění byla koncem osmdesátých let nejvyšší pravděpodobnost vstupu do manželství pro ženy kolem 20 let, pro muže kolem 22–24 let. V roce 1990 byl průměrný věk vstupu do manželství 24 let. O devět let později už to bylo téměř 29 let. A to i přes to, že jako ideální věk podle většiny respondentů byl uveden věk 25 let.

Průzkum ČSOB a Poštovní spořitelny, který proběhl předloni v červenci v celém Česku, ukázal, že mladí lidé zůstávají u svých rodičů čím dál déle. Nezřídka se objevily případy, kdy svůj dětský pokojíček obýval člověk, kterému bylo už dávno přes třicet.

Podle zjištění Eurostatu bydlí s rodiči téměř polovina Evropanů mezi 25 a 34 lety (v jižní a východní Evropě je odchod z domu ještě mnohem pozdější, zatímco v severských zemích vypouštějí rodiče své potomky do samostatného života už při dosažení plnoletosti).

Podle průzkumu Equa Bank, který se uskutečnil v Praze a ve vybraných krajských městech, je podle dotazovaných mladých lidí ideální čas k postavení se na vlastní nohy v osmnácti letech. Ovšem realita je jiná. Stejný průzkum ukázal, že přibližně pětina Čechů mezi 26 a 30 lety bydlí u rodičů a tři procenta setrvávají s rodiči v bytě i mezi 30. a 40. rokem.

Mezinárodní srovnávací výzkum nazvaný Mezigenerační solidarita (VÚPSV Praha, výzkumné centrum Brno) zase zjistil, že necelá třetina dospělých dcer žije ve stejném městě jako jejich rodiče. A že 54 % dospělých dcer, které bydlí v sousedství své matky, jsou s ní v kontaktu denně, 31 % pak několikrát týdně. Přitom 32,8 % matek uvedlo, že chce své děti podporovat a pomáhat jim, dokud budou moci.

Kdy je ale ten správný čas „přestřihnout pupeční šňůru“? A jak poznám, že je na to můj potomek zralý? Ivana Bernardová z Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny v Praze přitakává, že je to hodně individuální. Přesto doporučuje i u těch méně samostatných „dětí“, aby svou samostatnost začaly trénovat. „Pokud si na to nezvyknou v průběhu vysoké školy nebo v tomto věku, zjistí, že je pro ně pohodlnější být s rodiči, než se o sebe starat sám, a potom velmi často zůstávají single,“ říká psycholožka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou