26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kdo otevře Kristu své srdce?

2. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/1 Katolický týdeník v proměnách času, 2.1.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Na Hod Boží vánoční pronesl papež před zástupy poutníků shromážděných na náměstí sv. Petra ve Vatikánu vánoční poselství městu Římu a světu. Zatímco svou řeč pronesl italsky, vánoční pozdravy vyslovil v 63 světových jazycích.

„Kdo v noci pochyb a nejistot setrvává se srdcem bdělým v modlitbě? Kdo očekává jitřenku nového dne a uchovává přitom zažehnutý plamínek víry? Kdo otevře Kristu brány svého srdce?“ – těmito otázkami Svatý otec zvýraznil své vánoční poselství o Kristově světle, které chce osvítit každého člověka. Papež se následně obrátil na ty, kdo se bez vlastní viny nacházejí v temnotách, které na ně uvrhla bída, válka, nespravedlnost, terorismus, přírodní a ekologické katastrofy, zvláště pak na migranty a utečence. Jim Kristovo světlo přináší potěšení a jistotu naděje. Ze sužovaných zemí a oblastí, na které o Vánocích obzvláště myslí, zmínil papež Darfur, Somálsko, Kongo, hranice mezi Eritreou a Etiopií, celý Střední Východ – zejména Irák, Libanon, Svatou zemi aj. „Kéž se jedinci a národy nebojí poznat Krista a přijmout s Ním ,zářivé světlo‘, neboť s Ním se začíná ,posvěcený den‘, který nezná západu. Tyto Vánoce ať jsou opravdu pro všechny dnem radosti, naděje a pokoje,“ uzavřel Svatý otec.

POZDRAV INDIÁNŮM
„Narodil se vám Spasitel, radujte se,“ vyzval papež Čechy, když po své promluvě pronesl vánoční pozdravy ve více než 60 jazycích světa. Letos poprvé byla mezi jazyky papežových pozdravů zařazena i řeč indiánů Guaraní. Tou mluví přibližně sedm milionů lidí v Argentině, Bolívii, Brazílii a Paraguayi. Papež při své vánoční promluvě tentokrát nestál, ale seděl ve svém vyvýšeném křesle – katedře, která je symbolem jeho učitelského úřadu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou