23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kde najdu v Bibli archanděla Michaela?

23. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/39 Osobnost kardinála Josefa Berana, 23.9.2008

Bible hovoří o andělech, ale nevím, zda uvádí něco o archandělech. Najdu někde v Písmu konkrétní jméno? Například sv. Michaela?

V Bibli lze nalézt několik zmínek i o archandělech. Jako archanděla výslovně jmenuje Nový zákon v listě Judově pouze Michaela. Gabriel, zmíněný Lukášem, je jen nepřímo dovozován jako archanděl. Rafael je zmíněn v deuterokanonické knize Tobiáš, Uriel je zase pouze v apokryfní knize Henochově.
Přes strohé obecné zmínky o andělech v Bibli vypracovali lidé systémy, které se zabývají jejich počty, sférami vlivu, hierarchiemi... A angelologie nám plynule vtéká do různých mystických a esoterických nauk, které už nemají s teologií mnoho společného.
V knihkupectvích se někdy ocitáme mezi regály s knihami typu „Léčivá moc víl“, „Šamanské rituály“ či „Výklady tarotu, numerologie a astrologie“. Metry knih tohoto druhu o andělech jsou jistě odezvou po velké poptávce. Oblíbenost podobných témat vidím v jejich nezávaznosti, chlácholící touhu po všem, co nás přesahuje. Kdo by nechtěl mít po ruce „studnici lásky, která, když ji požádáme, s radostí přijde a přivine nás do své milující, léčivé a všeobjímající náruče? Pomůže nám vyřešit problémy se zdravím, milostným životem, zaměstnáním, finanční situací, pomůže nám od vnitřních bolestí, neklidu a tísně... A to všechno nezištně!“ Na tato slova, která jsem nalezl na internetu, se snadno slyší.
Andělská témata často trpí přebujelostí, podle mého názoru jim ale více sluší katechismová střízlivost. Doporučuji sdílet víru v anděly a archanděly s celou církví jako v ty, kteří „bez přestání hledí na Boží tvář, oslavují ho, slouží mu a jsou jeho posly při naplňování poslání spasit všechny lidi“ – jak čteme v Kompendiu katechismu katolické církve.
Líbí se mi jednoduchá slova básníka Ivana Slavíka: „Lidé říkají / Že stín je náš věrný druh / Ale tady ten chodí po mém boku i když slunce nesvítí / Dokonce právě tehdy / Nechce nic pro sebe / Chce všechno pro mne / To jest chce pro mne Boha / Teď stojí za mnou / A dívá se co píši / Chtěl bych / Aby stál u mé hlavy / Až přijde konec“.
P. MICHAL POLENDA, administrátor ve Starém Hobzí


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou