26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Každý chce někam patřit

11. 6. 2019

|
Tisk
|

Slovenský novinář FRANTIŠEK MÚČKA sází na čtenáře, kteří jsou schopni ocenit informace podávané v souvislostech. Ve veřejné debatě varuje před hysterií a naopak vybízí k zaujetí klidnějšího tónu. Média by podle něj měla diskusi o společenských tématech kultivovat.

Vydání: 2019/24 Vstoupili do křesťanské dospělosti, 11.6.2019, Autor: Matúš Demko


Média většinou měla tendenci být liberálnější než ostatní společnost. Z tohoto hlediska jsou také kritičtější a předpojatější vůči církvi a institucím, které se hlásí k víře.
Svobodu bych od liberalismu neodvozoval. To slovo (liberalismus) v dnešním kontextu často slouží jen jako nálepka pro určitou názorovou linii nebo jako marketingové heslo. Ale narážíte-li na to, že konflikt mezi „křesťanským“ a „liberálním“ táborem je dnes ostřejší, než byl kdykoliv předtím, pak asi máte pravdu. Společnost se polarizuje. Dobře to například vidíme na tom, jak přibývá případů, kdy si studenti na univerzitách stěžují, že jim tam přednáší někdo, kdo zastává přesně opačné názory než oni sami. Dokonce i na základě měřitelných ukazatelů můžeme vidět, že propasti mezi jednotlivými „tábory“ se prohlubují.
V posledních letech eskaluje politika identit: každý se snaží se s něčím identifikovat, někam se zařadit, někam patřit, žít to, co ho nejlépe vyjadřuje. Oproti minulosti se lidé víc vyhraňují vůči ostatním. A to všechno samozřejmě ještě zmnožují sociální sítě, internet, současná digitální doba.
Podle mě by ji rozhodně neměla popírat. Někdy se to však chápe jako vyhraňování se vůči ostatním. Souhlasím s tím, že bez budování mostů nemají média smysl. To je jeden z jejich úkolů. Ale křesťané by se při tom neměli vzdávat své identity. A když dochází ke konfrontaci, měli by se křesťané snažit co nejvíc ji kultivovat. Oni však často – a to je jejich kámen úrazu – dělají přesný opak: konfrontaci vyhrocují a vyvolávají hysterii.
V médiích se pohybuji sedmnáct roků, z toho třináct let jsem strávil spíš v liberálních médiích, kde jsem většinou fungoval jako ekonomický komentátor a redaktor. Když jsem projevil svůj křesťanský nebo konzervativní názor, lidé v liberálních redakcích to chápali jako určité zpestření, i když to někdy pěkně jiskřilo. Kolegové byli sice korektní, ale po nějaké době jsem se začínal cítit izolovaně – jako nějaký exot. To, co nás vedlo k založení magazínu Postoj.sk, bylo také to, že i když je Slovensko vnímáno jako konzervativní a křesťanská země, tak tu v podstatě žádné zajímavé konzervativní médium nebylo.


FRANTIŠEK MÚČKA je dlouholetý ekonomický novinář, bývalý zástupce šéfredaktora ekonomického týdeníku Trend, komentátor deníku SME a zástupce šéfredaktora magazínu .týždeň. V současné době vede konzervativní online magazín Postoj.sk. Je ženatý, otec dvou dětí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou