26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katolík Santorum chce sesadit Obamu

14. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/11 Kardinál Duka poodkrývá lidické tajemství, 14.3.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Američtí republikáni chtějí v letošním listopadovém prezidentském volebním klání porazit demokrata Baracka Obamu stůj co stůj. Nemají však zatím žádného favorita, na kterého by mohli vsadit jako na jistotu. Právě nyní probíhá ostře sledovaný výběr uvnitř strany – tzv. primárky. Nejpozději v srpnu musí být jasno, který z uchazečů bude vybrán.

Nečekanou „hvězdou“ v táboře republikánů se stal v poslední době konzervativní katolík Rick Santorum, i když na počet nominací zatím stále vede Mitt Romney. Nic se na tom nezměnilo ani po tzv. superúterý minulý týden, kdy o svých preferencích rozhodovali voliči v deseti amerických státech.

Výhodou Romneye je, že sice začal s agitací dříve, ale jeho handicapem na rozdíl od Santoruma je skutečnost, že se hlásí k mormonům. Ti tvoří náboženskou sektu nazývanou též „Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů“, založenou na prorockých vizích jistého Josepha Smithe, která je v přímém rozporu s křesťanským vyznáním. To Romneye vyřazuje ze hry v očích jádra republikánů, které se zhlíží ve vyhraněném pojetí křesťanství (ať v protestantské či v katolické verzi) a které naopak za svou krevní skupinu pokládá Ricka Santoruma. Dokonce ani ze strany odpůrců těchto „jestřábů“ nikdo nezpochybňuje, že Rick Santorum skutečně pije vodu, kterou hlásá. Své názory a hodnotová měříka dlouhodobě uplatňuje i ve své rodině (např. domácí školu).

ÚTOK NA KENNEDYHO

„Rick Santorum by se dal nazvat ‚kulturním bojovníkem‘. Velice mu leží na srdci takové otázky, jako jsou rodinné hodnoty, vzdělání, zákaz potratů a antikoncepce. Více než ekonomickými otázkami se zabývá těmi sociálními. Snaží se oslovit všechny náboženské konzervativce, což se mu daří,“ sděluje KT ředitel Ekumenického institutu při benediktinském klášteře sv. Jana Křtitele v Minnesotě Donald Ottenhoff. Santorum podle něj nedávno ve veřejné debatě dokonce naznačil, že by uvítal, kdyby stát zakázal antikoncepci.

„Nyní se v USA hodně diskutuje o tom, jestli je Santorum v zásadě teokrat – a tedy odpůrce odluky státu a církve, která je v USA samozřejmá,“ vysvětluje Ottenhoff. Santorum prý totiž nedávno vyplísnil někdejšího prezidenta Spojených státu J. F. Kennedyho, prvního amerického katolíka v úřadu prezidenta, za jeho řeč z roku 1960 na obranu náboženské svobody. V ní se Kennedy ohrazoval proti výtkám, že bude politikem řízeným z Vatikánu, a Santorum se doslova nechal slyšet, že se mu z této Kennedyho řeči „chce zvracet“.

Demokraté by podle Ottenhoffa byli rádi, aby Santorum získal na úkor Romneye republikánskou nominaci, neboť je téměř jisté, že by v souboji s Obamou prohrál. Ostatně o senátorské křeslo přišel v roce 2006 v Pennsylvánii při obhajobě mandátu – šlo o největší porážku za poslední dobu (získal jen 41 %). Svými názory sice hladí po srsti konzervativní pravici, ale ty prý nerezonují s většinovým míněním Američanů.

OBAMA PROBLEMATICKÝ

Situace v USA je dnes o to složitější, že Barack Obama – třebaže se hlásí ke svobodě vyznání – v rámci balíčku zdravotních reforem nechal schválit, že všechna americká zdravotní zařízení, včetně katolických nemocnic, mají od roku 2013 povinnost poskytovat antikoncepční a abortivní přípravky. Mnozí komentátoři v tom vidí rozpor s prvním dodatkem Ústavy Spojených států amerických, který má zaručovat svobodu vyznání. A nejen to. Také zpochybnění všech mezinárodních deklarací lidských práv. Američtí biskupové se proti tomuto vládnímu opatření nepřestávají vymezovat. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou