26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katolický thriller o zlu v nás

22. 3. 2016

|
Tisk
|

Staré zločiny a viny mohou být promlčeny, ale skrytě žijí dál a působí pod povrchem. O jejich neblahých důsledcích vypráví nová kniha redaktora KT Aleše Palána s názvem Ratajský les.

Vydání: 2016/13 Papež zahájil Svatý týden, 22.3.2016, Autor: Jan Paulas

Rozhovor Jana Paulase s Alešem Palánem


Právě proto, že je jiný, nejednoznačný. Já se snažím poukázat na to, že vina se skrývá v každém z nás a stejně tak jsme každý trochu obětí. Tyto hranice se v průběhu našich životů různé vyvíjejí. Proto jsem si tedy vybral příběh neznámý, komplikovaný, kde na první (ani na druhý) pohled není jasné, kde je dobro a kde zlo. Je v lidech.
V roce 1952 byla v Ratajském lese v Posázaví zavražděna jedna komunistická funkcionářka. Byť byla zastřelena ze vzdálenosti pár kroků a nemohla se bránit, byla to ve skutečnosti ona, kdo terorizoval své okolí. Rudá justice případ vyšetřovala, ale až po šesti letech na základě udání odhalila skutečné viníky, s nimiž se, jak to tehdy bývalo běžné, svezla řada nevinných lidí. Padaly kruté tresty. To vše je pro mě ale jen základem, příběhy a motivy lidí vycházejí v knize z mé představivosti, není to popis historických faktů, nýbrž beletrie. Ratajský les má tři dějové roviny – roky 1952, 1958 a současnost. Ta už stojí výhradně na mé fabulaci.
Snažil jsem se ukázat, že za každým násilím stojí nějaká frustrace a neodpuštění sobě i druhým. Skupina lovců komunistů, taková bojůvka, má na jedné straně moje pochopení, protože jsou to lidé, kteří se snaží napravovat křivdy, nesmířit se s nimi. Na druhé straně však nemám pochopení pro způsob, kterým to dělají – opět sahají k násilí, jsou bezohlední, mstí se. Dál tak roztáčejí kolo násilí, a nadto se vše obrací i proti nim samým. Dosáhnou svého, avšak pouštějí tím zlo do své duše, do vlastních životů – a tak ničí sami sebe.
Chtěl jsem napsat dramatickou, napínavou knihu, od které by se nedalo odtrhnout a kterou by přijal i čtenář detektivek. Zároveň jsem chtěl ukázat, že neodpuštění ničí naše životy. Možná jsem spáchal takový katolický thriller.
V linii z padesátých let vystupuje třeba pater Jonáš, člověk, který otvírá své dveře všem pronásledovaným... Všemi popsanými obdobími pak prochází postava, které jako autor můžu s dobrým svědomím držet palce – člověk, který se nesmířil s komunistickým zlem, chce ho viníkům připomínat, je zásadový, ale nenásilný. Zároveň si natolik cení vlastní duše, že ví, kde jsou meze, které nesmí překročit.
Pokud je naše minulost dostatečně hnusná – a to padesáté roky byly – zůstává nepohřbena, neodžita. Ratajský les ale bere události té doby jen jako východisko. To největší drama se v knize odehrává právě nyní. Minulost je pouze jeviště, na němž se odehrává aktuální drama. Jakou roli v něm hrajeme? Pokouším se ve svém románu převracet představy o nás samých, nejsme vždy takoví kabrňáci, jak si nalháváme. Ratajský les je knihou o současnosti, má dokonce ambici ukazovat nebezpečí, která teprve mohou přijít.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou