26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katolíci, sparťané a slávisté

1. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/14 Jak prožít stáří aktivně, 1.4.2008, Autor: Antonín Randa

Příloha: Doma

Je pondělí 31. března a do derby Slavia – Sparta zbývá pár hodin. Tep fanoušků z obou táborů se začíná zrychlovat. Pavel Lukeš z Karmelitánského nakladatelství sedí ve své kanceláři a hrdě ukazuje ceduli s nápisem „ulice U Sparťana“.

Lukeš to má u karmelitánů těžké. „Skoro všichni kolegové jsou slávisté. Snažím se mezi nimi provádět ,evangelizaci‘, ale bez úspěchu...“ Okem přitom zavadí o nástěnku kolegyně Pavly, která si vystřihuje novinové titulky o sparťanských neúspěších: „Sparta je v krizi“, „Sparta je na dně“. Lukeš bere podobné legrácky s nadhledem a odříkává svou mantru: „Důležité je, aby se vítěz nedotkl cti poraženého, poražený, aby umožnil vítězi radovat se z vítězství a všichni hráči jsou pak odpovědni za to, aby se divák měl na co dívat.“ Jen o kousek dál se nachází slavný Břevnovský klášter. Je známo, že jeho převorem je P. Prokop Siostrzonek. Málokdo však ví, že jeho mobilní telefon zdobí sparťanské logo. „Pro mě je fandění relaxace. Na Břevnově se se slávisty hecujeme, ale ve skutečnosti víme, že kdyby šlo o něco vážného, tak bychom jeden druhého nedali,“ říká o sparťansko-slávistické rivalitě P. Siostrzonek. Ta nepřestala ani v době Velikonoc, kdy se na Bílou sobotu dostala Sparta v tabulce před Slavii. „Když jsem šel po Vzkříšení v průvodu a viděl jsem jednoho ze slávistických kluků, poklepal jsem mu přátelsky na rameno, ať si z toho druhého místa nic nedělá,“ směje se P. Siostrzonek.

EDEN JE V ÚSTÍ
Doslova slávistický ráj naopak připomíná farnost v Ústí nad Orlicí. „Když připravuji farní setkání, program uzpůsobuji fotbalovým přenosům,“ usmívá se zdejší farář P. Vladislav Brokeš, který od místního slávistického fanklubu z řad ministrantů a farníků dostal slávistický dres. Do budoucna plánuje zřídit ve farním sále promítání sportovních přenosů. Budou prý přístupné všem – bez ohledu na klubovou příslušnost. Na otázku, zda i sparťanům, odpovídá s humorem sobě vlastním: „Ano, jistě. V oblasti duchovního života se nám tu však sparťané zatím neprojevili, takže vlastně ani žádné neznám.“ A kdo byl nakonec po derby šťastnější? Sparťané, nebo slávisté? Vy, kteří držíte toto číslo KT v rukou, už odpověď znáte.



Michaela Šáchlová, přítelkyně hráče Sparty Tomáše Sivoka
Jak to u vás před derby vypadá?

Tomáš chce hrozně vyhrávat. Ve všem. Když hrajeme Člověče, nezlob se a prohraje, musíme hrát hned dál, aby měl šanci vyhrát. Ale ke Slavii žádnou nenávist necítí.

V čem je vztah s fotbalistou specifický?
Musíte se hodně podřídit. Já jsem si na tento způsob života zvykla, i když kočování je těžké. Začnete studovat, pak to musíte přerušit a jít jinam, nemůžete mít žádné normální zaměstnání. Na druhou stranu poznáte jiný styl života. Třeba v Itálii bylo skvělé, že všechny kostely byly stále otevřené. Mohli jste tam jít nejen na mši, ale i strávit pár chvil o samotě.

Vy i Tomáš jste věřící. Jak jste se k víře dostali?
Tomášova babička je věřící a k víře ho vedla. Já pokřtěná nejsem, ale v těchto dnech se ke křtu připravuji a jsem z toho nadšená. O víře si povídáme a já si doma čtu – moc se mi to líbí.

Půjdete se podívat na derby? Máte tip, jak zápas dopadne?
Na Spartu chodím pokaždé, ale na Slavii bych nešla. Bála bych se, že nebudu vítaná. Věřím, že Sparta vyhraje 1:0 a Tomáš dá gól hlavičkou.



Sandra Rosová, přítelkyně hráče Slavie Dušana Šventa
Jak derby prožíváte?

Fandím a křičím s ostatními fanoušky. Myslím, že slávističtí jsou mnohem lepší než sparťanští.

Kde jste se s Dušanem poznali?
Oba jsme studovali na gymnáziu v Ružomberku. Ani jsem nevěděla, že hraje fotbal. Až později jsem se na něj šla podívat a divila se, jak dobrý je hráč.

Byla jste už v té době věřící?
Já ve víře nebyla vychovávána a Dušan ano. Doma mi nejdřív tvrdili, že to pro náš vztah bude problém, ale Dušan mi hodně věcí vysvětlil. Dnes si zajdeme třeba do Strahovského kláštera nebo na Petřín na křížovou cestu.

V čem vás víra nejvíc oslovuje?
Dušan mi vyprávěl, že k nim do kabiny jednou přišel psycholog a ptal se jich, kdo z nich je věřící. Přihlásili se tři. A on řekl, že je to výborné, protože mají před ostatními náskok. Myslím, že když někdo věří, je to velká pomoc.

Tipnete si výsledek derby?
Budeme prohrávat 1:0, ale my jsme slávisti a máme slávistické srdce, takže nakonec vyhrajeme 2:1!
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou