26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katedrála sv. Víta dostane nové zvony

27. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/18 Jan Pavel II., 27.4.2011, Autor: Tomáš Kutil

Instalace tří nových zvonů, varhan, ozvučení a potřebné opravy – to vše čeká pražskou svatovítskou katedrálu. Po loňské dohodě o společném užívání katedrály mezi církví a státem se nyní pracuje na tom, aby byl chrám co nejvíce otevřen lidem a zároveň o něj bylo dobře pečováno.

Ke stávajícím čtyřem zvonům brzy přibudou tři další. Původně měla katedrála sedm zvonů, ale během první světové války o tři z nich přišla. Prázdná místa by se tak nyní měla opět zaplnit. K tomu, aby mohla vlastní výroba zvonů začít, se podle pražského arcibiskupa Dominika Duky právě připravují právní podklady a shánějí se sponzoři. Potřebných 1,6 milionu korun má katedrála už dokonce přislíbeno – na zvony přispěje pražský magistrát, Správa Pražského hradu a další soukromí dárci. „Chtěli bychom oživit také liturgii vhodnými varhanami,“ říká arcibiskup Duka. Stávající nástroj podle něj odpovídá středověké velikosti katedrály a pro její současnou podobu je už nedostatečný. Proto je v plánu pořízení nových varhan, na které si ale věřící zřejmě ještě několik let počkají. V nejbližší době čeká katedrálu spíš instalace adekvátního ozvučení a několik menších potřebných oprav. Aby byla katedrála opravdu otevřena co nejširší veřejnosti, nezůstává stranou ani její kulturní využití. V současnosti mohou lidé v jejích prostorách navštívit hned dvě výstavy a připravují se zde nejrůznější koncerty. Na červenec je naplánován i mezinárodní varhanní festival. Podrobné a aktuální informace o pražské katedrále obsahují i nové internetové stránky www.katedralasvatehovita.cz, kde kromě zpráv či fotek mohou návštěvníci nalézt pravidla, která by měli v tomto historickém chrámu dodržovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou