26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu

18. 11. 2014

|
Tisk
|

Mimořádná návštěva zavítala v uplynulém týdnu do Česka. Pětadvacáté výročí svatořečení Anežky České a pádu komunismu přijel do Prahy oslavit vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin.

Vydání: 2014/47 Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu, 18.11.2014, Autor: Jiří Prinz

Velkoplošná obrazovka vítá před vchodem návštěvníky svatovítské katedrály. Zastavují se před ní hloučky lidí a pozorují dění v chrámu. Dostat se dovnitř není vůbec jednoduché, katedrála je zaplněna k prasknutí. Zástupy věřících z celé republiky si sem přicházejí připomenout převratné listopadové děje roku 1989. Láká je však také vzácný host, jehož do Prahy na oslavu těchto událostí pozval kardinál Dominik Duka – „druhý muž Vatikánu“ kardinál
Pietro Parolin.
„Když se tehdy na náměstích Prahy a dalších měst shromažďovali lidé k manifestacím proti režimu, katolické společenství bylo při tom a v této katedrále děkovalo Bohu za dar Anežčina svatořečení – dar, který předznamenal osvobození národa z ateistického otroctví,“ připomněl v homilii kardinál Pietro Parolin. Poté se zastavil u přemyslovské světice a vyzdvihl velikost její služby, která může inspirovat i současné křesťany. „Kéž Bůh na přímluvu svaté Anežky upevní naše dobrá předsevzetí a zahrne svým hojným požehnáním celý český národ,“ uzavřel svou promluvu kardinál Parolin. Zaplněná katedrála odměňuje jeho slova potleskem.
NEMOCNÝM NABLÍZKU
Program vatikánského státního sekretáře v ČR je dopodrobna naplánován. Jednotlivá setkání, jichž se tu účastní, na sebe přesně navazují. Kromě oficiálních představitelů státu a církve si kardinál Parolin nachází čas pro ty nejpotřebnější, které navštívil v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Nemocnice boromejek je totiž jediným zařízením u nás, které provozuje detoxikační oddělení pro děti a mladistvé.
Jelikož jde o státní návštěvu, je každý kardinálův krok doprovázen přísnými bezpečnostními opatřeními. Jinak tomu není ani u boromejek. Pyrotechnik zde dokonce kontroluje i krabici od koláče, který sestry kardinálovi upekly. „Jsem ráda, že vás – zástupce Svatého otce – mohu společně se sestrami přivítat v našem kostele sv. Karla Boromejského,“ uvádí vzácného hosta generální představená Bohuslava Kubačáková a připomíná, že i sv. Karel Boromejský býval papežským státním sekretářem. „Ale on byl o mnoho mladší,“ replikuje s úsměvem kardinál Parolin.
O několik desítek minut později však jinak stále usměvavá kardinálova tvář zvážněla. V jednom z nemocničních pokojů navštěvuje mladého těžce nemocného muže. Pacient neví, jak nezvyklý host ho přišel pozdravit – jeho zdravotní stav mu to neumožňuje. Vědí to však rodiče, kteří jsou s mladíkem na pokoji a bolestně prožívají jeho utrpení. Kardinál k nim přistupuje a za pomoci tlumočníka se je snaží utěšit. Je vidět, že rodiče jeho slova povzbudila. Spolu s kardinálem se pak nad svým bezmocně ležícím synem modlí Otčenáš a Zdrávas. „To byl velice silný okamžik. V takových situacích se na fotografování ani nedá soustředit,“ svěřuje se KT se svými dojmy fotograf pražského arcibiskupství Roman Albrecht.
NEMĚJTE STRACH SNÍT
Poslední anežské zastavení čeká vatikánského sekretáře v kostele na pražském Spořilově, který nese jméno této světice. „Vítáme vás v první farnosti sv. Anežky na světě,“ znějí úvodní slova zdejšího duchovního správce P. Jakuba Sadílka. Zcela zaplněný kostel poté prožívá netradiční dětskou nedělní bohoslužbu. V jejím úvodu vzpomíná kardinál na Anežčino výročí: „Včera jsme si připomínali dvacet pět let od její kanonizace a zároveň dvacet pět let od znovunabytí svobody v této zemi. Děti si to určitě nepamatují, ale vy ostatní jim pomáhejte, aby vyrůstaly ve svobodě a demokracii.“ V promluvě pak kardinál tlumočí papežova slova určená právě mladým lidem: „Nezakopávejte hřivny a vsaďte na velké ideály. Nemějte strach snít o velkých věcech!“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou