26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Meisner: Je to dobrý konec!

15. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/47 Václav Renč, 15.11.2011

Přestože po skončení slavnostní bohoslužby ve svatovítské katedrále čekal kardinála JOACHIMA MEISNERA slavnostní raut, on hned poté, co odložil ornát, zamířil na krátké setkání s novináři. Při něm poskytl KT exkluzivní rozhovor.

V 80. letech jste působil jako berlínský arcibiskup a vysvětil jste mnoho kněží z tehdejšího komunistického Československa. Jak k tomu došlo?

Často jsem se scházel s kardinálem Tomáškem. Oficiálně jsem ho jednou ročně navštěvoval jako tehdejší předseda Východoněmecké biskupské konference. V pražském Arcibiskupském paláci jsme mohli hovořit jen o počasí, protože tam byla všude nainstalována odposlouchávací zařízení. O problémech jsme si mohli otevřeně popovídat až v Římě. Tam mi kardinál Tomášek řekl, že existuje skupina kandidátů ke kněžství, kteří by se chtěli stát diecézními kněžími, ale on je jako biskup nemůže vysvětit, protože by za to byl režimem potrestán. Řekl mi: „Udělej to sám, ale neinformuj mne o tom.“ Ve své domácí kapli v Berlíně jsem tak vysvětil více než 50 kněží. O těchto svěceních jsem vedl tajnou knihu, která byla uložená v tehdejším Západním Berlíně u jedné rodiny spolu s přiloženým dopisem: „Kdybych zemřel, předejte to osobně Svatému otci.“ Každému knězi jsem vystavil doklad o svěcení a kardinál Ratzinger, dnešní papež, musel všechny tajně svěcené vyzkoušet.

Osobně jste se také účastnil svatořečení Anežky České, která je úzce spojována s pádem komunismu…

Ano, seděl jsem tam s ostatními kardinály, opodál stáli koncelebranti, mezi nimiž jsem viděl mnoho kněží, které jsem tajně vysvětil. Byl jsem šokován! „Je to pro vás strašně nebezpečné, hned jak se vrátíte, tak vás zavřou,“ zavolal jsem na ně. „Už nepůjdeme do katakomb. Věříme v proroctví našeho národa, že Anežčino svatořečení přinese svobodu,“ odpověděli. Jak řekl Ježíš: „Tak velikou víru jsem nikde nenašel.“

Co pro vás znamená, že jste se stal papežským legátem oslav 800. výročí narození sv. Anežky České?

Byl jsem nesmírně vděčný, když mě Svatý otec jmenoval papežským legátem pro oslavy sv. Anežky, aniž se mne ptal, zda to chci a zda mám čas. Papež mi totiž řekl: „Před mou nedávnou cestou do České republiky jsi mi dal tolik dobrých rad, že to musíš být jedině ty, kdo bude součástí těchto oslav.“ A jak už jsem zmínil, byl jsem velmi spřátelen s dobrým kardinálem Františkem Tomáškem. Byl jsem u něj před jeho smrtí jako poslední zahraniční návštěvník – jeden den jsem byl zde u něho a další den zemřel. Sestra Inviolata ze sester sv. Cyrila a Metoděje, která se o kardinála Tomáška starala, mi dala jeho růženec, který ctím téměř jako relikvii. Nicméně v České republice jsem coby papežský legát již podruhé. Byl jsem tu také u příležitosti oslav sv. Jana Nepomuckého, tehdy jsme sloužili mši svatou v Nepomuku na otevřeném prostranství. Opravdu silně pršelo. Ale to přece ke sv. Janu Nepomuckému, který byl hozen do vody, patří: ten musí být slaven v dešti! Pamatuji si z toho dne na to, že pořád pršelo, a ještě na výbornou polévku s játrovými knedlíčky. Tehdy byl bohoslužbě přítomen i Václav Havel.

Jak na vás zapůsobila atmosféra ve svatovítské katedrále?

I dnes jsem musel myslet na kardinála Tomáška, protože jsem seděl v katedrále na jeho místě. A já vůbec nejsem hoden, abych seděl na místě tohoto arcibiskupa-mučedníka. Víme, že za časů Karla IV. byla Praha caput mundi (hlavou světa), a domnívám se, že po stránce kulturní to platí dodnes. Myslím, že Pražský hrad je tou hlavou, ale srdce je tady v katedrále. To, že jsem v ní dnes sloužil mši svatou, mě velmi zasáhlo. O Vánocích mi bude sedmdesát osm let a já si říkám, že v osmdesáti nastane konec všech mých aktivit. A tak toto byla patrně jedna z posledních velkých událostí v mém životě. Což je dobrý konec!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou