12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Josef Beran už je doma

24. 4. 2018

|
Tisk
|

Kardinál Josef Beran je po více než půl století zpátky doma. Přivítaly ho zvony chrámů v celé republice. Ze země odjel v roce 1965, ale ve své svatovítské katedrále byl naposledy 19. června 1949, pak ho komunisté drželi šestnáct let v internaci. Od soboty 21. dubna spočívá jeho tělo právě v tomto chrámu.

Vydání: 2018/17 Kardinál Josef Beran už je doma, 24.4.2018, Autor: Kateřina Koubová


 
O minulém víkendu Česká republika přivítala ostatky kardinála Josefa Berana. Jeho rakev vyzvedli ve Vatikánu při slavnostních ceremoniích a se státními poctami čeští seminaristé, kteří ji převezli na takřka celý den na Papežskou kolej v Nepomucenu.
Stěhování bylo plné symbolů. Rakev nesli bohoslovci na připomenutí poslední Beranovy mše sv. v katedrále v červnu roku 1949. Když tehdy komunističtí policisté a milicionáři přerušili bohoslužbu, právě bohoslovci chránili kardinála vlastními těly a pomohli mu uniknout do Arcibiskupského paláce. Tehdy však začalo jeho „domácí vězení“, které pod neustálou kontrolou státní policie trvalo 16 let, než mohl arcibiskup Beran odjet do Říma pro kardinálské jmenování s podmínkou, že se už do republiky nesmí vrátit.
Návrat plný symbolů
Je to historický okamžik, při němž jako by se naplnila slova biskupa Štěpána Trochty z roku 1969, která napsal kardinálu Beranovi do nuceného římského exilu: „Od 21. srpna (1968) si kladu otázku, zda snad Bůh pro Tebe nevybral jiný triumfální návrat, kterým se vracel do Čech Tvůj předchůdce sv. Vojtěch.“
V sobotu 21. dubna přivezl Beranovu rakev na Hradčanské náměstí vůz tažený šestispřežím starokladrubských vraníků doprovázený liturgickým průvodem a množstvím lidí. Zamířil sem z baziliky Panny Marie ve Strahovském klášteře, kde byly kardinálovy ostatky přes noc poté, co je v pátek do vlasti dopravil vládní speciál, a po nešporách v pražském semináři v Dejvicích.
„Nikdy, nikdy, nikdy nesvolím k dohodě, která směřuje proti zákonům Božím a církvi svaté... Bez biskupů nemůže církev katolická existovat,“ připomněl poslední svobodné kázání Josefa Berana, které zaznělo právě ve strahovské bazilice, Mons. Karel Skalický, jeho bývalý sekretář. Arcibiskup tehdy otevřeně vystoupil proti urputným snahám komunistické vlády oddělit biskupy od věřících.
Tys nemlčel
Do svatovítské katedrály vstupoval za rakví pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka doprovázen mnoha dalšími biskupy a kněžími. V rukou držel lebku sv. Vojtěcha a cestu k oltáři absolvoval na výraz pokory bosý.
„Buď vítán ty, který jsi v rozhodnou chvíli nemlčel, neboť jsi mlčet nesměl. Vracíš se z vyhnanství opět v rozhodnou hodinu. A jako tehdy jdeš s relikvií sv. Vojtěcha, který z našich patronů mohl nejsilněji pomoci v onu rozhodnou hodinu, neboť postava sv. knížete Václava byla pošpiněna nacistickým zneužitím,“ pronesl kardinál Duka v úvodu.
Katedrála, ve které se od minulého týdne nachází i nová socha sv. Vojtěcha (více na str. 6), se zcela zaplnila. První čtení bylo ve znakovém jazyce jako připomínka duchovní péče, kterou kardinál věnoval hluchoněmým. Přímluvy četl i zástupce Ekumenické rady církví, protože 33. pražský arcibiskup byl stoupencem ekumeny, a to zejména poté, co ho s protestanty pojily společné prožitky v koncentračních táborech. Bohoslužby se kromě českých a moravských biskupů účastnili i zástupci slovenské, polské a maďarské biskupské konference.
Připomínka nesvobody
Tělo muže, který odporoval dvěma totalitám a stal se morálním pilířem národa, spočívalo od jeho smrti v roce 1969 v podzemní kapli ve vatikánské bazilice sv. Petra. Komunisté mu totiž znemožnili návrat i po smrti. Podle tehdejší analýzy StB by totiž pohřeb kardinála Berana hrozil přerůst v protirežimní občanské nepokoje větších rozměrů než v případě Jana Palacha v lednu téhož roku.
Připomínka komunistické nesvobody byla přítomna při celé mši svaté ke cti sv. Vojtěcha. „Obhajoba lidské svobody, zápas s otroctvím spolu s vytrvalým úsilím o láskyplné rodinné soužití, jako i o pravdivost života duchovních – to byl misijní program obou našich velkých exulantů,“ připomněl kardinál Duka.
Rozhodné slovo
Současný arcibiskup věnoval pozornost tomu, co nyní ovlivňuje českou společnost. „Staletí víme, že jde o člověka, o naše lidství, které je znovu v sázce stejně v době Vojtěchově, po 2. světové válce a opět dnes. Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která přes volební porážku dožaduje se stále většího podílu na moci. To je velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází, a o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ zdůraznil Dominik Duka a sklidil za to velký potlesk věřících.
Zmínil také, že „podobně jako za sv. Vojtěcha i za kardinála Berana je veden útok na rodinu. Jsou navrhovány a přijímány bezprecedentní a ničivé zákony proti ní,“ varoval a připomněl, že „církev je na straně národa, to je všech občanů České republiky, kteří v ní žijí a pracují pro její rozvoj a také ji chrání“. (Celý text kardinálovy promluvy je na str. 7.)
Na konci mše svaté se jen málokdo ubránil slzám. Po české hymně totiž zazněla i hymna slovenská, protože kardinál Beran je velkou osobností obou zemí. Jeho odkaz vystihl i končící český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík, když zdůraznil, že vše, co za deset let v diplomatickém působení při Svatém stolci zažil, navazovalo na práci kardinála Berana.
Splněná vůle
Poslední vůle, ve které si kardinál přál být pohřben ve vlasti, se do Prahy dostala až s jeho archivem v 90. letech. O možnosti repatriace se začalo mluvit před třemi lety při přípravě procesu jeho blahořečení. Převoz ostatků letos povolil papež František. Kardinál Beran je od svátku sv. Vojtěcha (23. dubna) pohřben v pražské katedrále v kapli sv. Anežky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou