26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Duka slavil sedmdesátiny

1. 5. 2013

|
Tisk
|

Mši ke cti sv. Vojtěcha i oslavu 70. narozenin kardinála Dominika Duky zažily minulé úterý během jediné bohoslužby stovky věřících v pražské katedrále.

Vydání: 2013/18 Bude číhošťský mučedník blahoslaven?, 1.5.2013

Kardinálovi gratulovala v jejím závěru i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která ocenila oslavence za to, že se nebojí vyjadřovat ke společenským otázkám. „Jsem ráda, že k tomu stále nacházíte sílu a odvahu,“ dodala Miroslava Němcová.

Ke gratulantům se už při obětním průvodu připojili žáci z pražské Základní školy sv. Voršily. „Z arcibiskupství nás pozvali, aby si děti připravily výtvarná díla se svatovojtěšskou tematikou, která pak ponesou v obětním průvodu,“ popisuje sestra Anděla, která ve škole učí. Přestože se informace dostala k dětem na poslední chvíli, přihlásilo se jich zhruba třicet. „Svým nadšením mě příjemně překvapily. Někteří žáci své výtvory dodělávali ještě v den bohoslužby. Byly to výjevy ze života sv. Vojtěcha i erby Slavníkovců,“ upřesňuje sestra Anděla. Od pana kardinála pak každé z dětí dostalo na památku růženec v červeném pouzdře.

V závěru bohoslužby pozval kardinálův sekretář P. Tomáš Roule všechny přítomné na nádvoří a do zahrad Arcibiskupského paláce, kde oslava pokračovala. „Připravili jsme prostory s kapacitou 800 lidí. Ještě jsme nezkoušeli, zda se tam tolik lidí vejde, ale věříme tomu,“ rozesmál přítomné P. Roule.

Sedmdesátiny kardinála Dominika Duky OP se slavily i o den později v jeho „domovském“ dominikánském klášteře sv. Jiljí. Ve středu 24. dubna se tam totiž sešli jeho přátelé v čele s Mons. Tomášem Halíkem, P. Tomášem Petráčkem a předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem, aby na setkání s příchozími bilancovali kardinálovo dosavadní působení na svatovojtěšském stolci. Nebáli se ale ani klást oslavenci kritické otázky. A nakonec na jubilanta čekal netypický dárek, který mu předal provinciál dominikánů 
P. Benedikt Mohelník. „Dominik dostal speciální dort. Prostřednictvím knihkupectví, které sídlí u nás v klášteře, totiž každý týden velmi bedlivě sleduje novinky na knižním trhu. Pár týdnů před narozeninami jsme mu tento přísun knih přerušili a novinky jsme shromažďovali. A z nich jsme potom ‚upekli‘ knižní dort. Je nízkokalorický a nikdo mu z něho nemůže ujídat. Zato je velmi výživný,“ usmívá se provinciál dominikánů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou