26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kámen, který stavitelé zavrhli...

17. 4. 2018

|
Tisk
|

„V nikom jiném není spásy,“ sděluje předním mužům z lidu a starším na závěr své řeči apoštol Petr, jak o tom uslyšíme v prvním čtení (Sk 4,8-12) tuto neděli. Oním základem (kamenem nárožním) je Ježíš Kristus. Ptejme se: Na čem svůj život stavíme my?

Vydání: 2018/16 Kardinála Berana přivítá i sv. Vojtěch, 17.4.2018

Příloha: Perspektivy 16


Kámen dnes nemá zrovna dobrý zvuk. Reklamy mluví o prostředcích odstraňujících vodní či zubní kámen. O někom necitelném pak říkáme, že má srdce z kamene. Také z textů Bible víme, že mnohé věci se snadno můžou stát „kamenem úrazu“. A když už je třeba stavět, máme k dispozici dřevo, cihly nebo beton, které kámen snadno nahradí, v posledním případě i hravě předčí svou pevností a odolností. Ježíši můžeme připsat mnoho jiných titulů či označení, často mnohem vznosnějších, líbivějších, líbeznějších, přívětivějších či prostě jen lidštějších. Proč tedy zrovna kámen? Chce snad Petr, kterého Kristus označil za skálu, zdůraznit, že jsou s Ježíšem spřízněni třeba v tom, že jsou „z jednoho kusu“?
Archimédův pevný bod
Dnes už asi nejsme schopni náležitě docenit důležitost a roli, jakou kdysi měl nárožní kámen ve stavitelství, ale i tak můžeme přemýšlet o tom, co nárožní, nebo snad (abychom použili přístupnější přirovnání) základní kámen znamená dnes pro nás. Kameny, alespoň ty nejdůležitější, základové, se kladou na zem, ba dokonce pod zem, a to nám připomíná neuvěřitelnou Kristovu pokoru, s níž k nám nejen sestoupil, ale dokonce pro sebe mezi lidmi přijal poslední místo – a vlastně v tom pořád pokračuje. Nejenom, že Kristus je ve světě běžně zobrazován především jako ukřižovaný, ale stále zůstává terčem urážek a posměchu, ať už ze strany těch, kdo v něj nevěří, tak také od nás, kteří – ač jej vyznáváme jako svého Pána – ho znovu a znovu tupíme svými hříchy.
O základním kameni můžeme také říci, že vlastně běžně není vidět. Vidět konečně není ani jeho význam a vliv. A my se můžeme jen domýšlet, kolik toho v životě světa, církve i každého z nás pevně stojí a drží právě díky Kristu a jeho podpoře, aniž si to uvědomujeme. Teprve na konci časů, na posledním soudu, až se nám odhrne opona historie, pochopíme, jakou roli skrytý Kristus a jeho životodárná moc hráli i v situacích, kde bychom to nikdy nečekali a kde se nám snad zdál být naprosto nepřítomný. Tady asi platí ona známá pravda, že situací a jevů si bedlivěji všímáme teprve tehdy, když něco nefunguje, jak by mělo, ovšem nikterak jim nevěnujeme pozornost, když se všechno odvíjí podle našich očekávání a představ. Možná i leckterá záležitost v našem životě v současné chvíli „drží“ díky podpoře Krista, kterou nikterak nečekáme, nepředpokládáme a ani nijak zvlášť neoceňujeme.
Konečně Kristus, základní kámen, je také oním pevným bodem, o němž – v návaznosti na Archiméda – hovoří svatá Terezie od Dítěte Ježíše. Kristus je pevným bodem, ba jediným pevným bodem v onom nesmírně proměnlivém vesmíru, kde se nachází naše slabé, pomíjivé a křehké lidství. Ve svém životě se vědomě opíráme o celou řadu „záchytných“ bodů, což je pochopitelné a naprosto oprávněné, ale opravdu pevný bod můžeme mít jen jeden – Krista.
Někdy drsný na omak
Jistě nám občas hrozí stejné pokušení jako Ježíšovým současníkům: chtít tento kámen zavrhnout. Třeba ne úplně, ale nějakým rafinovanějším způsobem. Chtít se částečně obejít bez něj. Mít nějaké jiné, „záložní“ řešení. Ovšem základní kámen může být jen jeden a svou roli jinak nemůže plnit. Stejně jako základy stavby nejsou zaměnitelné a nelze je střídat podle situace, tak i my, pokud jsme skutečně přijali Krista za kámen, na němž stojí náš život, musíme být v tomto svém rozhodnutí pevní a důslední. Kámen je možná nepříjemný, ba někdy drsný na omak, třeba nás z něj studí bosé nohy, ale máme jistotu, že se pod námi nepropadne – a my díky němu budeme moci odolat všem bouřím, jimž musíme v našem životě čelit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou