26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

K pedofilním skandálům

23. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/13 Čistá srdce, 23.3.2010, Autor: Miloslav Vlk

Pedofilní skandály v církvi v některých státech Evropy, které jsou dnes každodenním tématem a zaplňují média, hluboce zasahují každého věřícího křesťana. Okolní svět nás hodnotí podle svých měřítek, podle „výkonu“, a ne podle posvátných prostředků, které má církev v rukou, nebo podle jejího zakladatele.

Proto takové činy znevěrohodňují církev a jsou zvláště zavrženíhodné. Jsou urážkou Boha a hlavně hrubým pošlapáním lidské důstojnosti bezbranných osob. Hodnocení Svatého otce, že pedofilie páchaná duchovními osobami je zvláště „odporný zločin“ a „těžký hřích“, přijímáme i jako své hodnocení. Jako Svatý otec a mnozí biskupové, jejichž diecézí se tyto případy přímo týkají, cítíme tuto situaci velmi bolestně. Zneužití dětí pro vlastní rozkoš a uspokojení u člověka, který se zasvětil Bohu a zavázal se hlásat správnou morální orientaci v životě a ve společnosti, je opravdu opovržení hodný čin. Když jsem se o těchto věcech dovídal z médií, nebyl jsem schopen pochopit způsob uvažování a rozhodování takovýchto lidí, ať byli na jakémkoliv stupni v církvi … Vzpomínám si, když mi před lety o těchto věcech vyprávěl můj přítel, texaský biskup z Dallasu, který takovou kauzu jako diecézní biskup zdědil a byl z toho dlouho nemocen. Dlouho jsme spolu tuto věc rozebírali. V Americe je podle tamních právních poměrů za takové jednání zodpovědná diecéze a případný finanční postih padá na ni. Také v naší společnosti jsem vždy sledoval zprávy o těchto věcech ve školách, v rodinách, ve skautu nebo v dětských organizacích. Církev v naší zemi neměla za komunismu žádná školská zařízení, internáty či jiná školní a dětská zařízení. Ani dnes jich nemá mnoho. Sám jsem jako student žil v Českých Budějovicích v malém chlapeckém semináři a nikdy jsem nic takového nezažil ani o takovém jednání neslyšel. Zvláště němečtí biskupové se k těmto kauzám postavili rázně, chtějí vše důkladně vyšetřit, pachatele potrestat a oběti kromě omluvy chtějí také odškodnit. Zodpovědnost v těchto věcech má každý jednotlivý diecézní biskup. Naše biskupská konference v minulosti překládala a rozšiřovala celocírkevní dokumenty k tomuto tématu, ale společně konkrétně jsme žádné takové kauzy neřešili. Pedofilie je jedna z řady zlých věcí v oblasti mravnosti, které sužují společnost vůbec. Je zvlášť bolestná, protože dopadá na děti a hluboce je v jejich životě poškozuje i do budoucna. Pokud jde o diecézi, jejíž jsem nyní administrátorem, musím říci, že se ke mně za dvacet let nedostal žádný konkrétní doložitelný a doložený případ pedofilie. Sám nejsem přesvědčen, že kořenem tohoto jednání kněží je celibát. Ve srovnání s případy pedofilie učitelů, vedoucích různých dětských organizací nebo v rodinách jsou případy pedofilie kněží ve velké menšině. Jistě, kněží jsou z celkového počtu obyvatel menšinou, ale srovnání ukazuje, že pedofilie není „specialita“ celibátníků. Sekularizace života a jednání lidí, nedostatek formace k oběti – to nějak dopadá i do kněžských řad. To však samozřejmě není omluva pro osoby zasvěcené Bohu. Jistě bude nutno znovu analyzovat formaci kněží v oblasti sexuální morálky. Velice cítím s těmi, kdo se stali obětí takového jednání a byli hluboce poškozeni na svém životě. To, co mohu dělat – modlím se za tyto oběti i za ty, kdo takové věci páchali.

kardinál MILOSLAV VLK

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou